Caballo de batalla / Cavall de guerra

FITXA
=====
Títol: Caballo de batalla / Cavall de guerra
Autor: Michael Morpurgo
Il·lustrador: -
Edició: Noguer / Estrella polar
Edat: a partir de 13 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
El premiat autor britànic Michael Morpurgo, va escriure aquesta magnífica novel•la l’any 1982. Afortunadament, el bon treball de reedició de clàssics de l’editorial Noguer l’ha donat a conèixer coincidint amb la versió cinematogràfica de la obra de la mà de Steven Spielberg, encara no estrenada al nostre país.

Joey, un intel•ligent i fort cavall, cau en mans d’un granger. El seu fill Albert el ciudarà vencent les reticències del seu pare que acaba venent a l’animal a l’exèrcit. L’amistat entre el cavall i l’Albert és tan forta que aquest últim promet que allà on sigui l’anirà a trobar. Estem en època de Primera Guerra Mundial i Joey es convertirà en un cavall de batalla que passarà de mà en mà –a moments se sentirà estimat i valorat i en d’altres moments la seva gran noblesa serà trepitjada-; veurà morir al seu gran amic, el cavall Topthorn; vagarà per la Terra de ningú; serà admirat per ambdós bàndols; i acabarà carregant morts i ferits, jugant-se la vida per salvar multitud de vides humanes. Tanmateix, la vida és poderosa i Joey i Albert es retrobaran de nou i, aquesta vegada, serà ara l’Albert i els seus companys qui salvaran la vida de Joey.

Lleialtat, amistat fins a la mort, mort per tot arreu i desig de pau en un món en guerra són l’escenari on es mou aquesta novel•la èpica narrada pel propi Joey. El cavall és a l’hora cronista i protagonista. La prosa de Morpurgo és directa i senzilla. No admet grans declaracions de principis perquè la noblesa de Joey es transforma en compromís davant la vida i dels seus reptes. Aquesta essencialitat fa que el text vagi entrant a poc a poc o, quan es requereixi, la lectura serà més àvida o més lenta. Al cap i a la fi, és tracta de veure la misèria de la guerra des dels ulls d’un cavall que galopa i té por o que trota i que estima o que està quiet i pateix, a l’espera d’esdeveniments comuns amb els humans companys de viatge. Uns esdeveniments i uns personatges que es creuaran indefectiblement.

L’obra conté uns secundaris de luxe: l’esmentat Thopthorn, la petita Emily i el seu avi, entre molts altres. Tots ells van introduint sutilment una visió elegant però poderosa del poder del bé contra el mal; de la importància de jugar net i de respectar tothom; del reconeixement del valor i del lliurament en favor dels més alts ideals que estan lluny de la guerra com a solució final. La vida de Joey i d’ altres personatges en són un exemple.

Cap al final de la novel•la, després de vagar per Terra de ningú, Joey està ferit i atemorit. Ple de fang i de sang no és ni l’ombra del cavall que havia arribat a ser. Un cop el troben, el curen i el comencen a netejar, apareix la intacta bellesa de l’animal feta a base de lluita i de valor. Aquesta és la veritable batalla, ja no només del cavall, sinó de tot ésser humà i la prosa de Marpurgo sosté amb mestratge aquesta combat i guanya la batalla.

No hay comentarios: