Tremolaran les ones

FITXA
=====
Títol: Tremolaran les ones
Autor: Ximo Cerdà
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: Barcanova, 2011
Edat: a partir de 14 anys
Temàtica: aventures, novel·la històrica


RESSENYA
=========
En Bernat i en Miquel són dos adolescents corrents. Les seves vides haurien transcorregut amb total normalitat si no fos perquè la història els enxampa al lloc adient en el moment precís: Cullera, el 24 de maig de 1550. El dia que el temible pirata Dragut decideix atacar aquesta localitat valenciana, l’arrasa i acaba amb bona part dels seus habitants. Els dos nois sobreviuen a l’atac; tot i així, hi perden molt. Moguts per un desig de revenja, en Bernat i en Miquel viatgen fins a Mallorca perquè creuen que aquesta illa serà el proper objectiu del pirata. I la seva aventura tindrà conseqüències històriques...

Ximo Cerdà fa servir dos personatges inventats i el seu viatge fictici com a nexe d’unió entre dos fets històrics reals: els atacs del pirata turc Turgut Reis a Cullera i a Pollença, a mitjans del segle XVI. El resultat d’aquest còctel d’ingredients és una novel•la d’aventures trepidant.

Tremolaran les ones descriu amb tota mena de detall l’episodi valencià, introduint informació interessant sobre les maniobres d’en Dragut i els seus homes, sobre el devastador assalt a la ciutat i sobre el llegendari intercanvi de presoners. La novel•la es converteix, doncs, en una bona manera d’aprendre història i de conèixer millor la manera d’actuar dels pirates. A més, el llibre es complementa amb un capítol final on l’autor explica els fets reals.

Val a dir, però, que no es tracta d’una novel•la per a tots els públics. Precisament el detall amb què Cerdà descriu la manera de fer dels pirates pot provocar que els lectors més delicats trobin violència massa explícita en algunes escenes. D’altra banda, l’autor combina un estil àgil amb un vocabulari molt acurat; així doncs, recomanem el llibre sobretot a lectors experimentats.

No hay comentarios: