¿Quién anda ahí?

FITXA
=====
Títol: ¿Quién anda ahí?
Autor: Emilio Urberuaga
Il·lustrador: Emilio Urberuaga
Edició: Kókinos, 2011
Edat: a partir de 6 anys
Temàtica: imaginación, responsabilitat


RESSENYA
=========
Emilio Urberuaga ens ofereix el seu primer llibre com a autor i il•lustrador alhora. N’ha il•lustrat un munt, sempre amb aquella picardia que el caracteritza.

Aquí realment pren el vol i ens mostra un nen, l’Emil (de Emilio), que vol fer la seva. Ell és part de la il•lustració d’un conte però decideix abandonar la història i crear el seu propi espai, un nou món.

Mentre el llegia m’ha semblat que l’autor, d’alguna manera, ens ha explicat allò que ha començat a fer. Escriure i il•lustrar les seves pròpies històries. Com si s’emancipés dels autors, perquè el conte no és res més que el desig d’independitzar-se. I ho aconsegueix sota una condició, ja ho veureu al final.

A l’Emilio Urberuaga li encanta jugar amb la il•lustració i les segones intencions. Un pessic d’humor, un pessic de nostàlgia i una mossegada d’enyorança. Tot plegat acompanyat d’una calidesa visual que convida a rellegir-lo i observar-lo de nou.

(Esther Granados)

Aquest és l’últim àlbum d’Emilio Urberuaga, Premi Nacional d’Il·lustració de 2011. Proposa una història metatextual, en la que un personatge secundari d’un àlbum il·lustrat per ell (¿Qué hace un cocodrilo por la noche?) decideix sortir de la pàgina en què viu i entrar a una altra pàgina i, per tant, convertir-se en el protagonista d’una nova història.

L’àlbum, ple de referències personals (el secundari es diu Emil, a la il·lustració inicial hi apareixen els noms dels dos a qui dedica l’àlbum i de Grosz -l’artista?) sembla un divertimento i homenatge de l’autor sobre el seu mateix ofici. Una picada d’ull oberta a múltiples interpretacions.

(Febe Mendoza)

No hay comentarios: