¡Magia!

FITXA
=====
Títol: ¡Magia!
Autor: Charo Pita
Il·lustrador: Madalena Matoso
Edició: OQO Editora, 2011
Edat: de 3 a 8
Temàtica: lactància, infants, família, nadons

 (Sílvia Cantos)

 (Albert Correa)

RESSENYA
=========
L’alletament matern és una de les sensacions més meravelloses que una dona pot experimentar en la seva vida, o si més no, així ho crec jo, és per això que trobo tan encertat el títol d’aquest àlbum, perquè màgic és un dels adjectius que podríem donar a aquesta experiència entre mare i fill.

La història ens explica que l’Oscar es fa càrrec del seu cosinet mentre la seva tieta surt a fer un encàrrec, quan el petit comença a plorar el nen farà tots els possibles per calmar-lo, després de bressolar-lo, cantar-li cançons i passejar-lo decideix que deu tenir gana i aquí comença el seu periple.

La mirada innocent del jove protagonista i el seu afany per aconseguir alimentar al seu cosinet ens entendreix i fa somriure en veure que està disposat a aconseguir passi el que passi calmar el plor del nadó donant-li tan aviat un pastís com pastanagues o sardines (aliments per ell d’allò més normals), davant la seva desesperació la tieta fa un autèntic acte de màgia, en aconseguir calmar el plor de l’infant amb... la seva pròpia llet!

Charo Pita fa tot un al•legat en favor de l’alletament matern, cosa que mereix situar aquest llibre en un lloc destacat a les biblioteques al racó de pares i a tenir-lo molt present per aquells infants que esperin l’arribada d’un germanet o germaneta, un text molt senzill ideal per a petitons.

La premiada il•lustradora Madalena Matoso s’ha decantat pel collage, una tècnica que domina aconseguint unes textures i la gamma cromàtica plena de llum i vida. Ha utilitzat segells, etiquetes, codis de barres, lletres adhesives i fins i tot una bossa de pa. Les imatges són senzilles i efectives. Per tot plegat penso que aquest àlbum hauria de ser un títol més dels imprescindibles a les biblioteques públiques i particulars.

(Sílvia Cantos)

***

La tieta de l’Òscar ha marxat i ell s’ha quedat sol amb el nadó. Tot va bé fins al moment però de sobte el petit comença a plorar. Què li deu passar? L’Òscar va intentar consolar-lo de totes les maneres possibles o, com a mínim les que ell sabia, però sense èxit. Segurament el petit té gana però la tieta no hi és i ell no té ni idea de què és el que mengen els nadons. Sortiria al carrer per intentar de donar-li alguna cosa al petit. Aquí comença el seu viatge per totes les botigues del barri i aconseguir trobar una solució però tot l’esforç no va servir de res. Fins que per fi la tia Elisa va tornar i va trobar la solució: màgia!

Una història tendra i divertida en la que un fet tan natural com és la lactància materna pot ser interpretada, als ulls d’un infant, com un fet extraordinari i pràcticament màgic. L’estructura narrativa segueix els models clàssics dels contes en els que es repeteix una estructura que creix i s’amplia a mesura que es van afegint més elements. En aquest cas són les parades que l’Òscar i el nadó fan a les diferents botigues on busquen una solució al seu problema.

La tècnica del collage crea entorns singulars tot incorporant elements peculiars com segells, etiquetes i codis de barres i generant escenes molt especials i que capten i transmeten les emocions dels personatges.

(Albert Correa)

No hay comentarios: