FITXA
=====
Títol: Tú
Autor: Charles Benoit
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: Editorial Noguer, 2010
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
La principal característica d’aquest llibre ja la trobem en el títol: està escrit en segona persona del singular i, per tant, apel•la constantment al lector, afavorint la seva identificació amb en Kyle, el protagonista. A més, la dedicatòria ‘A ti. Ya sabes quién eres’, potencia encara més aquest aspecte.

L’estructura narrativa es construeix a partir d’una escena inicial amb molts interrogants que, mica en mica, es van desvetllant a partir d’altres escenes, pensaments, converses deslligades, que van donant pistes sobre les trames principals. Requereix, doncs, d’una lectura activa per part del qui s’aproxima a la novel•la i, de fet, d’aquesta manera l’autor aconsegueix que el lector s’impliqui emocionalment també amb el personatge.

La història ens endinsa en la vida d’en Kyle, un noi de 14 anys immers en una situació que esdevé límit. A partir de les escletxes que l’autor ens obre, descobrim el seu món interior i les accions que el porten fins allà.

Tot i tractar de temes sensibles, l’autor aconsegueix fer-nos pensar sense demostrar cap voluntat alliçonadora, fet molt destacable i atractiu.

La novel•la convida a una segona lectura per a provar d’entendre els detalls que, un cop arribats al final ens han quedat sense lligar.

Hi ha un fòrum on professors opinen sobre el llibre, resulta interessant per a descobrir la rebuda que ha tingut entre els lectors adolescents.

5 comentarios:

Marta Martí dijo...

Quan el vau recomanar a la llibreria em va atreure molt. Ja l'he llegit i m'he quedat ben tocada!!! Un dels personatges principals, en Zack, em recorda a la "Guineu" de Margaret Wild. Ostres, n'hi ha per escanyar-lo!!!

sfer dijo...

És veritat! És totalment la voluntat de fer mal per fer mal... només per veure com l'altre pateix!

Un chat botté dijo...

A mi em va agradar molt.
Llegiu però la crítica d'aquest bloc, que crec que coincideix amb alguns dels "peròs" que ens va fer notar la Sfer a la tertúlia.

http://literaturajuvenilyfantastica.blogspot.com/2011/04/tu-de-charles-benoit.html

sfer dijo...

Molt interessant, gat amb botes, gràcies per l'enllaç! I sí que coincideixo força amb l'autor de la ressenya, tot i que jo seria una mica més dura amb la novel·la perquè el punt paternalista va poder amb mi... A més de pintar-ho tot massa en blanc i negre, massa maniqueu: no totes les caputxetes que es passegen pel bosc han de trobar-se sempre amb el llop, i em sembla sentir una veueta per darrera de la novel·la que va dient "mira... mira el que et passarà si no vas amb compte...".

Marta Martí dijo...

Tens tota la raó! Un pèl massa paternalista... No tots els joves que passen moments delicats acaben com aquest, sino molts de nosaltres ja no hi seríem!