Marcelo en el món real

FITXA
=====
Títol: Marcelo en el món real
Autor: Francisco X. Stork
Il•lustrador: -
Edició: Barcelona: Rosal dels Vents (un segell de Random House Mondadori), 2009
Edat: a partir de 14
Temàtica:


RESSENYA
=========
Cada vegada hi ha més llibres que poden encabir-se dins de l’anomenada “literatura juvenil”, però que no estan publicats dins de col•leccions específicament adreçades a un públic juvenil. Marcelo en el món real és un d’aquests llibres, i a més té alguns elements en comú amb el llibre que fa uns anys va posar en boca de tothom l’anomenada “literatura de pas” (la que pot ser llegida tant per adults com per joves), El curiós incident del gos a mitjanit. Si en aquell cas ens trobàvem amb un narrador que patia el síndrome d’Asperger (un trastorn semblant a l’autisme), en aquest cas el narrador, en Marcelo, en pateix una versió molt més lleu del mateix trastorn, de manera que es mou molt millor en el món i té menys dificultats per relacionar-se amb altres persones (cosa que no vol dir que no li costi lo seu, per entendre’ns...).

El punt de partida del llibre és el següent: arriba l’estiu i a en Marcelo li queda encara un any d’institut. Hi ha dues opcions: continuar al seu institut per a “nens especials” o fer l’últim any en un institut per a “gent normal”. El seu pare, que vol que en Marcelo millori en les seves habilitats per moure’s pel món real del títol, li fa un tracte: si durant l’estiu s’ensurt treballant a l’arxiu del seu bufet d’advocats, podrà decidir a quin dels dos instituts cursar l’últim any. Així doncs, en Marcelo es veu empès a sortir del seu ambient protegit i relacionar-se amb un seguit de persones de l’entorn laboral del seu pare.

Com és, el món real on haurà de viure en Marcelo? Com la vida mateixa. Un món on hi ha tendresa i comprensió, però també enveja i competitivitat. La metàfora que resumeix les dues cares de la moneda és el sexe: pot ser la manera que dues persones tenen de de demostrar el seu afecte, però també es pot fer servir per fer mal als altres. En Marcelo coneix la teoria de totes aquestes emocions, però molt poques vegades s’hi ha hagut d’enfrontar directament, té sèries dificultats per interpretar el que senten els altres i les seves motivacions, i poc a poc descobrirà què amaguen els diferents personatges que l’envolten i haurà de prendre partit.

Costa una mica d’entrar, en el llibre. He d’admetre que quan el vaig començar em pensava que era “un altre llibre que vol explotar el fet de tenir un narrador especial”... i, de fet, potser ho és, però arriba un moment en la narració en què t’oblides de les lectures anteriors i et deixes dur pels personatges i pels aconteixements. Hi ha fins i tot una certa intriga en la història (el fet que el pare del Marcelo treballi com a advocat no és gratuït) que fa que el llibre es llegeixi, passats els primers capítols, amb les ganes de saber què passarà a continuació, què amaga la història i com ho resoldrà el nostre heroi.

És un llibre que emociona i ens fa reflexionar sobre el món que ens envolta, i si estem disposats fins i tot replantejar-nos les nostres accions o actituds. Un llibre absolutament recomanable per joves amb inquietuds, cansats de novel•letes clòniques que els tracten com si no sapiguessin res de la vida. Benvinguts al món real.

No hay comentarios: