Contes de bona nit per a nenes rebels: 100 històries de dones extraordinàries

FITXA
=====
Títol: Contes de bona nit per a nenes rebels: 100 històries de dones extraordinàries
Autores: Elena Favilli i Francesca Cavallo
Il·lustrador: VVII
Edició: Estrella polar, 2017
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica: catàleg de biografies de dones importants al llarg de la història


RESSENYA
=========
Les dones, les grans oblidades i invisibilitzades en tots els àmbits que no siguin les feines domèstiques i la cura dels fills i filles... Doncs dues donasses -Favilli i Cavallo- amb la col·laboració de 60 il·lustradores han creat aquest meravellós llibre presentant, en forma de conte, la biografia de 100 dones que al llarg de la història han destacat pel seu coneixement i els seus descobriments, per la seva professió, entre d’altres. De cap manera es tracta el tema des del model estereotipat del gènere, sinó tot el contrari. Per tant, es tracta d’una obra que és punta de llança per l’empoderament del gènere femení.

A cadascuna de les protagonistes, presentades per ordre alfabètic, se’ls dedica una doble pàgina. Per una banda, a la pàgina esquerra hi consten el nom i cognom, la professió, la biografia-conte (majoritàriament encapçalada per “hi havia una vegada”), la data de naixement (i de defunció, si és el cas) i el país. D’altra banda, a la dreta s’hi pot observar el seu retrat il·lustrat per una de les seixanta artistes i també una cita emblemàtica.

La varietat de professions de les personatges és amplíssima, des d’Ada Lovelace, que va ser una matemàtica, la primera en programar un ordinador a principis del segle XIX (i que l’Editorial Joventut n’ha publicat un llibre fa poc: Las ideas de Ada de Fiona Robinson), fins a Maud Stevens Wagner, una tatuadora estatunidenca, passant per Amna Al Haddad (aixecadora de pesos), Claudia Ruggerini (partisana), Jacquotte Delahaye (pirata), Jill Tarter (astrònoma), Margaret Hamilton (informàtica), Mary Kom (boxejadora), Nancy Wake (espia), entre moltes d’altres, com les més conegudes germanes Williams (tennistes), Virginia Woolf (escriptora), Michelle Obama (advocada i primera dama), Marie Curie (científica), Maria Montessori (metgessa i educadora) i Cleopatra (faraona).

De ben segur que a molts i moltes de nosaltres ens sorprèn que encara, el gènere, predetermini la vida de moltes persones. Els estereotips i els prejudicis inunden la nostra quotidianitat i és quelcom tan important com per posar-hi fi d’una vegada per totes.

Poso punt i final a la ressenya amb un fragment del prefaci, el qual penso que és encoratjador, realista i sincer: “Ara que teniu el llibre a les mans, segur que sentiu esperança i entusiasme pel món que estem construint juntes. Un món en què el gènere no definirà la mesura dels vostres somnis, ni fins a on podeu arribar. Un món en què cada una de nosaltres podrà dir amb seguretat: “Sóc lliure”.

Ah, per cert, ja està publicat el segon volum amb més dones extraordinàries!

No hay comentarios: