Els ratolins de la senyora Marlowe

FITXA
=====
Títol: Els ratolins de la senyora Marlowe
Autor: Frank Asch
Il·lustrador: Devin Asch
Edició: Barcelona: Joventut, 2007
Edat: de 8 a 10 anys
Temàtica:
Puntuació: 4 de 4

RESSENYA
========
El tàndem Asch, a qui ja coneixem per una altra història de gats i ratolins, “El ratolí del senyor Maxwell” - on un ratolí d’allò més espabilat aconsegueix no ser devorat pel senyor Maxwell, el gat, amb una demostració d’estratègia i psicologia d’allò més inesperada en un ratolí - torna ara amb un àlbum de característiques molt semblants (els protagonistes tornen a ser gats i ratolins personificats i l’estil de les il·lustracions és força similar, amb l’ús de colors foscos, el joc de perspectives i l’ambientació detallista), però amb una història d’implicacions molt més polítiques i de caire gairebé dramàtic.

La senyora Marlowe, una gata vídua que viu, a ulls de tothom, sola a casa seva, ho fa en realitat, i transgredint la llei, rodejada de ratolins, cuidant-los a ells i deixant-se cuidar al mateix temps. Els ratolins, però, han de viure amagats pel perill que suposa per la senyora Marlowe el tenir-los allotjats a casa seva sense intenció de menjar-se’ls. La delació d’un dels veïns farà que un dia arribin per una inspecció a casa seva una parella de policies, i posarà a prova la confiança que els ratolins tenen en la seva protectora.

Una història que ressona a l’extermini dels nazis (potser per influència de Maus, on també gats i ratolins representaven nazis i jueus) i que utilitza l’anècdota per parlar-nos de temes universals com la confiança i la traició. Uns personatges, tot i que estereotipats (només cal veure la parella de policies) molt ben caracteritzats, una història molt ben estructurada i amb cos gairebé de novel·la, i una ambientació acurada i detallista fan d’aquest àlbum una autèntica delícia.

No hay comentarios: