El llarg viatge d'A

FITXA
=====
Títol: El llarg viatge d’A
Autor: Francesc Serés
Il•lustrador: Adrià Fruitós
Edició: Barcelona: Cruïlla, 2010 (Vaixell de Vapor, 156)
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: escacs, poder, jerarquia, rebel·lió


RESSENYA
========
Els escacs: probablement el joc de taula més literari... i mai millor dit, ja que aquesta novel•la pren com a personatges les peces del taulell de joc, i una partida força peculiar com a l’espai-temps on es desenvolupa. I el protagonista? Un peó blanc d’idees revolucionàries que vol acabar amb l’enfrontament continu i sense sentit entre blancs i negres.
Francesc Serés aconsegueix treure tot el suc al joc dels escacs. Aprofita la importància d’unes peces per sobre d’unes altres per dotar-les de personalitat i representar una societat dominada per la jerarquia i per l’obligació de seguir la cadena de comandament i les normes establertes. Què passaria, si un peó prengués una decisió per voluntat pròpia? I si decidís moure’s en diagonal encara que no fos per matar una altra peça? Pot un alfil blanc matar un peó blanc? Què passa, quan les normes no es segueixen? Que una cosa s’hagi fet sempre de la mateixa manera vol dir que no es pot canviar?
En el desenllaç del llibre, fins i tot l’autor treu profit dels colors: la diferència entre el blanc i el negre, i les qualitats de tots dos a l’hora de rebre i reflectir la llum. Com us deia al començament, tot el suc a un joc molt literari.
No es tracta d’un llibre fàcil, d’aquells que devorarà qualsevol lector, però sí que pot ser una lectura molt interessant per fer en un club de lectura o en una classe de ciències socials. Es tracta, com sempre, de trobar el lector i el moment apropiats per aquesta novel•la.

No hay comentarios: