Artur i Clementina

FITXA
=====
Títol: Artur i Clementina
Autor: Adela Turin
Il·lustrador: Nella Bosnia
Edició: Kalandraka-Hipòtesi, 2012
Edat:
Temàtica:


RESSENYA
=========
L’Artur i la Clementina és un conte amb format d’àlbum però que té un rerefons dirigit als adults. Tracta de dues tortugues amb rols humanitzats: l'Artur i la Clementina, que es casen i mentre ella pensa que seran molt feliços, que viatjaran a conèixer nous mons, descobrir noves plantes i flors... ell la té tancada "a casa" i davant de qualsevol de les seves propostes de vida en comú, anul•la completament la seva "personalitat” (només els ximplets s'avorreixen, tu? tocar la flauta? segur que ets incapaç, et penses que ets una artista? una altra idea ridícula, quina ximpleria... ). I a sobre ella s'ho creu!

L’Artur la va carregant poc a poc d'objectes inútils sobre la closca (simulant una càrrega emocional): un gramòfon, un quadre, un gerro de vidre de Murano, una vitrina amb pipes austríaques, una enciclopèdia (no sap llegir)... I ella cada vegada més carregada segueix pensant que no podria viure sense l’Artur.

Aquest és un d’aquells contes que et fan pensar en les relacions humanes, en la capacitat que tenen algunes persones d’anul•lar la personalitat d’un altre... Contes necessaris per adonar-nos que hem de valorar-nos més i aprendre a obrir els ulls davant de les actituds injustes i menyspreables. Un conte que rebutja la discriminació en favor de la igualtat entre sexes.

Les autores: Adela Turin i Nella Bosnia són un dels referents en contes sobre la coeducació i la igualtat a Itàlia des de fa més de trenta anys, amb una col•lecció que es va editar a Espanya com “En favor de las niñas” que segueix vigent encara ara i que va ser traduïda a diferents llengües.

No hay comentarios: