En gatet i la pilota

FITXA
=====
Títol: En gatet i la pilota
Autor: Joel Franz Rosell
Il·lustrador: Constanze v. Kitzing
Edició: Hipòtesi, 2012
Edat: de 5 a 8 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Un dia, quan en Gatet va tornar de l’escola, es va trobar davant de l’edifici on vivia una pilota molt maca. En Gatet va mirar al seu voltant però no va veure ningú al carrer, ni al jardí, ni tampoc al pati... En Gatet va pensar que aquella pilota no era de ningú i se la va quedar.

En Gatet acaba d'arribar a una nova casa amb nous veïns i encara no ha pogut vèncer la seva timidesa per poder fer amics. Amb la troballa fortuïta d'una pilota perduda, en Gatet decideix quedar-se-la per poder jugar, però la seva mare el convenç per buscar-ne abans el propietari. I és així com coneixerà a l'Anegueta, a l'Esquirol, a en Conillet i a l'Eriçó.

Algunes de les claus d'aquest àlbum per a primers lectors són l'educació dels més petits mitjançant actituds positives, però amb la necessària fermesa; el sentit de pertinença i de la responsabilitat i la convivència i la generositat davant l'individualisme i l'egoisme. Destaca també per la seva estructura narrativa repetitiva i pel seguiment d'un ordre numèric a l'hora de presentar els personatges, cosa que facilita la comprensió als més petits. Aquest és un àlbum fantàstic per treballar amb els nens i nenes la qüestió de la propietat i la oportunitat, la reflexió de la mare, que d’entrada provoca un sentiment de decepció en el Gatet acaba sent una gran satisfacció doncs el protagonista descobrirà un grup de veïns amb els que podrà compartir jocs i rialles.

Del cubà Joel Franz Rosell podríem dir molts afalacs, però em limitaré a recordar els guardons i mencions rebudes per el seu treball, i citar-vos dos títols “Pájaros en la cabeza” (Kalandraka, 2006) i “El paraguas amarillo” (Kalandraka, 2012), títols que personalment trobo imprescindibles. Com a complement trobem, amb un traç estudiadament infantil la jove Constanze v. Kitzing que signa unes il•lustracions de gran qualitat, treballades amb textures i colors alegres, que faciliten al públic identificar-se amb els animals d'aquesta faula urbana i contemporània, i en les que no falta un “guixot” vermell que la identifica, això sí, perfectament integrat dins el treball, en aquest cas el trobareu com un treball emmarcat del petit protagonista.

Podreu trobar aquest àlbum editat també en castellà, gallec, portuguès, eusquera, italià i anglès. Aquí sota trobareu les primeres pàgines d’aquest àlbum que estic segura us convencerà.

2 comentarios:

berta bocado dijo...

per més petits també funciona. Tinc constància de nens i nenes de dos i tres anyets que estan encantats amb el gatet i la pilota...

Joel Artigas dijo...

Molt bo! Me l'apunto... :) Gràcies! Petons.