En Jan i en Pep fan un forat

FITXA
=====
Títol: En Jan i en Pep fan un forat
(En castellà: “Sam y Leo cavan un hoyo”)
Autor: Mac Barnett
Il•lustrador: Jon Klassen
Edició: Joventut
Edat: de 6 a 8 años
Temàtica:


RESSENYA
========
El mateix tàndem autor/il•lustrador que ja ens va robar el cor amb Llana a dojo tornen a treballar junts en aquest ÀLBUM així, en majúscules, perquè és d’aquells on un no pot prescindir de la lectura de les il•lustracions si vol entendre què està passant al llibre.

El text, bàsicament, explica el que diu el títol. En Jan i en Pep fan un forat. Dilluns surten al jardí i decideixen que faran un forat i que no pararan fins a trobar quelcom “realment espectacular”. Si fos pel text, només els veuríem fer un forat ben profund sense trobar res, cavar en una altra dirección sense cap resultat, fins que es cansen, cauen avall molt avall (“això ha estat força espectacular”) i tornen a casa a beure llet i menjar galetes.

La teca de debó, doncs, la trobem a les il•lustracions. Primer, perquè veiem a un personatge realment important a l’àlbum que no apareix al text (un gosset), i segon perquè en les seccions de terra per on estan fent el forat, anem veient com en Pep i en Jan passen de llarg de les coses realment espectaculars.

I és també observant atentament la il•lustració que els lectors que s’hi fixin (i ho he de confessar: jo no ho he estat, i si no fos per les companyes tertulianes, no m’hagués adonat – és el que té no haver fet els deures com cal…) trobaran que, com és lògic, després de fer un forat i caure per l’altra banda, un no pot arribar al mateix lloc del qual havia sortit… o sigui que es recomana una observació curosa de les primeres i últimes il•lustracions (aquelles en les que es veu la casa).

Un llibre d’aquells que creen complicitats entre el narrador i la seva audiència, i dels que, com deia Eliana Pasarán fa uns anys a unes jornades sobre LIJ de Casa Amèrica, s’ha d’apreciar el fet que sigui un llibre que planteja més preguntes, perquè com més preguntes plantegen els llibres, més perduren en la nostra memòria.

PS: Ah… i no es perdin el divertit booktrailer que han gravat l’autor i l’il•lustrador d’aquest àlbum, que no els ocuparà ni dos minuts:

No hay comentarios: