Quan les vaques suren

FITXA
=====
Títol: Quan les vaques suren
Autor: Ximo Abadia
Il·lustrador: Ximo Abadia
Edició: Takatuka, 2016
Edat: 5/6 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
En aquest llibre, un nen o nena (voldria destacar-ho; no es sap si és nen o nena, ni tan sols se li veu la cara, fet que fa que qualsevol nen/a es senti identificat) ens explica amb la seva pròpia veu que un dia va guanyar un peix roig a una fira, cosa aparentment normal. El que passa, però, és que al dia següent, tot el que rodeja el/la protagonista està surant i no pas tocant a terra. Persones, bicicletes, vaixells, bústies, vaques... Tot pels aires! I aquest problema...Com i quan es resol? Això no us ho diré, esbrineu-ho vosaltres mateixos!

El que primer em va atraure l’atenció d’aquest àlbum van ser les il·lustracions: senzilles, però molt expressives, plenes de color, i molt ben definides; sembla que tinguin volum com si estiguessin pintades a l'oli. A més a més, cada il·lustració ocupa dues pàgines senceres, però això no vol dir que siguin atapeïdes, ben al contrari, són diàfanes i espaioses.

El text és totalment comprensible, a excepció potser d'una o dues paraules que poden ser noves per l'infant. Les oracions són breus i estan ben estructurades gràcies als signes de puntuació, posats a bon lloc. La tipografia es molt adequada; es tracta de lletra de pal rodona.

Pel que fa la concordança i coherència entre les il·lustracions i el text, és 100% completa i adequada. De fet, en algunes ocasions, el text no acaba i és el lector qui ha de concloure les oracions o arribar a conclusions tot mirant les il·lustracions que l’acompanyen. Són il·lustracions tant en primer pla com en pla general. Fins i tot hi ha dibuixos a l’inrevés o tallats pel límit de la pàgina.

Per últim, m’agradaria compartir amb vosaltres la meva interpretació personal del conte, és a dir, el significat que n’he extret. Crec que tot plegat és una crítica a la captivitat dels peixos en aquaris o peixeres, donat que és just després de guanyar el peix roig que tot comença a surar (com si estigués a l’aigua). Aquest fet desorienta i sobta l'infant, i fa que potser no es senti còmode. El que em fa pensar sobretot això, és el desenllaç, que, com he dit anteriorment, no desvelaré.

No hay comentarios: