El bandido Saltodemata: un cuento de títeres

FITXA
=====
Títol: El bandido Saltodemata: un cuento de títeres
Autor: Otfried Preußler
Il·lustrador: F. J. Tripp
Traducció: Marinella Terzi
Edició: Maeva, 2017
Edat: a partir de 9 anys
Temàtica: aventures, bandolers


RESSENYA
=========
Clàssic del 1962 reeditat i amb nova traducció de Marinella Terzi. Molt recomanable. Va ser un èxit en el seu moment i ha passat de generació a generació.

Amb els noms dels personatges ja es preveu que el llibre està escrit amb humor. El bandoler Saltodemata és perseguit pel sargent Matamicrobios perquè ha robat un molinet de cafè a una àvia. Kasperle és el nebot de l'àvia i, amb el seu amic Pepín, idea un pla per ajudar a la policia i atrapar-lo.
Petrosilio Atenazador és un malvat mag, amic de Saltodemata, que un dia va transformar la fada Amarilis en un gripau. Tots ells es barregen i creen una aventura enginyosa plena d'encanteris, jocs de paraules divertits, confusions de persones i barrets, situacions gracioses, visites al bosc per trobar herbes màgiques, transformació d'humans en animals, concessió de desitjos i amb un final de pastís de prunes pels bons i de calabós pels dolents.

Els dibuixos fets a llapis de F. J. Tripp són expressius, plens de detalls i divertits. Sorprenen els nassos prominents de tots els protagonistes. Si us resulten familiars serà perquè és l'il·lustrador dels llibres d'en Jim Botó.

El subtítol del llibre "un cuento de títeres" i la dedicatòria de l'autor "a todos los niños que disfrutan con las historias protagonizadas por títeres" dóna a entendre que és una història que es pot escenificar amb titelles. Els personatges, clarament definits i estereotipats, donen molt de joc per a ser representats: l'àvia indefensa, el nebot astut, l'amic babau, el policia despistat, els malvats bandoler i mag, el gripau i la fada bona. De fet, fa una setmana es va representar a Alemanya, al Teatre de titelles de Schwäbisch Hall. En aquest vídeo es poden veure les marionetes en moviment.

Ara mateix m'agradaria parlar amb Petrosilio Atenazador per a que em transportés al teatre de titelles d'Alemanya.

No hay comentarios: