Las aventuras del mono Pipí

FITXA
=====
Títol: Las aventuras del mono Pipí
Autor: Carlo Collodi (1826-1890)
Il·lustrador: Axel Scheffler
Edició: Madrid, Siruela, 2017
Edat: a partir de 8 anys
Temàtica: aventures, humor, monos, faules, creixement personal.


RESSENYA
=========
El nom de Carlo Collodi em desperta tot de flashos que em duen records de petita, així que quan em va caure a les mans a la llibreria Al·lots me’l vaig endur cap a casa com si m’endugués un amic de fa temps.

Las aventuras del mono Pipí es va escriure l’any 1883-1884 poc després de Les aventures de Pinotxo. El seu protagonista és un mono del color “dels pètals de rosa en el mes de maig”. Com el titella de fusta, també en Pipí és trapella i curiós, un diamant en brut. Té ganes de provar-se a sí mateix i dubta i pren decisions, que no són males decisions, ni bones tampoc, són camins que el porten a aprendre, a conèixer-se i a créixer.

El llibre està ben farcit de moralines com a faula que és, però les peripècies en les que aquest monet despert es veurà immers són un absurd deliciós. Com el dia en que robarà a un vell un “pal que treu fum” per tal de fer dentetes als seus germans mentre treu nuvolets per la boca, o quan decidit va a buscar un decrèpit cocodril cec per gastar-li una broma que li sortirà ben costosa. Bandits, fades, nens solitaris, monos que cerquen un emperador, el viatge de Pipí és uns aventura frenètica i divertida amb un toc de màgia fabulosa.

Aquesta és una versió adaptada i ampliada per Alessandro Gallenzi. El llibre s’acompanya d’uns materials addicionals per joves lectors amb un apèndix sobre l’autor, sobre el llibre i els personatges i un altre sobre altres micos de ficció famosos.

Carlo Lorenzini, Collodi era un pseudònim, era originari de Florència, fill d’un cuiner i una donzella, va estudiar filosofia i va treballar en una llibreria on va començar la seva carrera literària fent les ressenyes dels llibres. Faria de periodista, crític, traductor i humorista, abraçant gèneres ben diversos. Va ser un encàrrec de l’editorial Paggi el que va dur a Collodi a interessar-se per la literatura infantil: la traducció dels contes de Perrault, Leprince de Beaumont i d’Aulnoy. El 1881 Història d’una marioneta, publicada per entregues en un periòdic per infants, es convertiria en un dels grans clàssics de la LIJ: Les aventures de Pinotxo que no quedaria definitivament tancat fins l’any 1883, després de les pressions de l’editorial i de les cartes de molts nens italians. Les aventures de Pipí també es va publicar per entregue, però ens és més desconegut. Ens arriba ara gràcies a la col·lecció Las tres edades de l’editorial Siruela acompanyat de les simpàtiques il·lustracions d’Axel Scheffler.

Si en voleu fer un tastet abans de decidir-vos, endavant amb l’enllaç.

No hay comentarios: