Territori flor

FITXA
=====
Títol: Territori flor (també disponible en castellà)
Autor: Mia Cassany
Il·lustrador: Luciano Lozano
Edició: Barcelona: Mosquito Books, 2018
Edat: per a totes les edats
Temàtica: flors, botànica


RESSENYA
=========
"Perquè les flors es regalen, es ploren, es riuen, s’adoren, es cuinen..." Mia Cassany i Luciano Lozano han fet un llibre que convida a la contemplació més enllà del llibre, a prendre coneixement de l’entorn, a apropar-nos a la simbologia i significats del territori flor en les cultures i en els llenguatges dels diferents pobles i èpoques, un llenguatge que no s’ha perdut però si s’ha anat oblidant.

Territori flor és un llibre curiós, un àlbum bonic, un títol que evoca un viatge als països, als climes i a les cultures que envolten les flors.

És el llibre número 13 de Mosquito Books Barcelona, una editorial molt jove, nascuda l’any 2016. L’autora n’és cofundadora junt amb el seu pare, Lluís Cassany. Els llibres són de creació pròpia i per tant tenen un segell molt personal i això es palpa només obrir el llibre.

Abans fins i tot de la introducció l’il·lustrador ens convida, a través de les guardes, a fer un salt en el temps i a posar-nos en la pell d’un afeccionat o afeccionada col·leccionista de flors del segle XIX. Així quan iniciem el llibre tindrem un munt de prestatges per omplir que al finalitzar-lo haurem completat amb totes les flors que hi apareixen. Als crèdits, l’editorial ens fa una declaració de principis, un apunt a com va néixer la llavor del llibre que tenim a les mans i un toc d’humor que ens predisposa a regalar-nos un temps per gaudir amb allò que vindrà.

Tapa dura, tipografia clara, no excessiu text i ben ordenat, integrat en alguns casos en la il·lustració. No hi ha gaires tecnicismes i té un llenguatge planer. A cada flor se li dedica una doble pàgina que conté d’una banda un text informatiu amb el nom, nom científic, origen, història, curiositats i significats i de l’altra la il·lustració que és la imatge de la flor contextualitzada en un país o entorn cultural. Les flors s’acompanyen amb fauna reconeguda com insectes i ocells.

Vivim un moment d’auge dels àlbums il·lustrats. Últimament hem vist una tendència de les editorials a editar llibres de coneixements il·lustrats, són llibres que contenen totes les edats i una bona mostra en són la col·lecció d’Impedimenta “Visita nuestro museo”, Il·luminatomia de SM, Egiptomanía i Debajo de la Tierra, debajo del Agua de Maeva Young, Los mundos invisibles de los animales microscópicos de Océano o de la mateixa temàtica que el llibre ressenyat l’Inventari de les flors de Kalandraka, per citar-ne alguns.

Luciano Lozano il·lustra des de fa 10 anys en premsa, revistes i editorials i entre els seus darrers treballs destaquen els dibuixos de L’escola de la Haru i l’autoria de Bea baila. A les seves il·lustracions, sempre detallistes, hi ha l’empremta d’haver treballat en el món del turisme i haver fet llargues estades al Japó. Combina dibuix i retoc digital i predominen els colors intensos i les textures.

Llàstima d’algun error tipogràfic i del tall de pàgina que trenca la imatge. Personalment he trobat a faltar un apunt al territori literari de les flors, l’altiva rosa de El Petit Príncep, o les majestuoses tulipes de El pequeño rey de las flores de Kvêta Pacovská. Hauria agraït que els ocells haguessin anat variant acord amb el país d’on són cadascuna de les flors i així ampliar aquest territori, prescindint també de les actituds fantasioses en que apareixen en alguna de les imatges (si bé és cert que forma part de l’ADN de l’editorial aquest joc entre fantasia i quotidià). Però el resultat d’aquest nou treball de Mosquito Books és una meravella.

Si en voleu fer un tastet, aquí teniu l’enllaç.


No hay comentarios: