Nasario

FITXA
=====
Títol: Nasario
Autor: Ricardo Alcántara
Il·lustrador: Albert Asensio
Edició: Bambú, 2018
Edat: a partir d'11 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
No ho puc evitar, les portades dels llibres em fan escollir la meva lectura. En aquest cas, un noi peculiar a sobre d'un teulat, amb la mirada perduda a la lluna i un estel fugaç al costat. Ja em té mig conquistada. I quan obro el llibre i veig la seva dedicatòria, ja em té a la butxaca: "Para Paula Jarrín, enamorada de los libros".

El nom del protagonista, Nasario, augura una vida una mica difícil. Sí, tothom se'n riu d'ell, perquè és lleig, no molt llest, maldestre, baixet, porta ulleres, roba vella i de família pobre. No se sent bé amb si mateix, ni amb el seu cos ni amb el tipus de vida que porta.

Als 14 anys, cansat de viure en una casa petita de poble, de cuidar les vaques i l'hort, de veure que els seus veïns disposen de grans finques i d'imaginar com seria de diferent la seva vida si fos l'amo dels camps i les cases veïnes, decideix marxar a fer fortuna.

La història té un punt de màgia i és quan Nasario topa amb Jaime, un noi de 15 anys, la seva mateixa edat. Es fan amics dos persones solitàries que, gràcies a l'encanteri de la lluna, comparteixen sentiments i vivències que els fa créixer amb més autoestima. Des de llavors la vida l'ofereix diverses sorpreses, treballar per un estafador venedor ambulant, fer de pastisser, conèixer gent i viure situacions pintoresques.

Esgotat, als 24 anys decideix tornar a casa, igual de pobre que quan va marxar, però decidit, curiós, més llest. És un Nasario madur, ric en experiències, que li fan veure que a casa hi té tot el que buscava.

El llibre recorda al viatge iniciàtic del petit ós i el petit tigre a Oh! que bonic és Panamà de Janosh o al de El Petit Príncep d'Antoine de Saint-Exupéry. És àgil de llegir, curt però tendre i profund. Les imatges realistes d'Albert Asensio fan connectar amb la història, es nota la complicitat entre l'il·lustrador i l'escriptor.


No hay comentarios: