Los Distintos

FITXA 
===== 
Títol: Los Distintos
Autor: Mónica Montañés
Il·lustrador: Eva Sánchez Gómez
Edició: Ekaré
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica: Guerra Civil, exili, migració

RESSENYA 
=========
“La vida te puede cambiar de pronto y sin avisar. Lo sé porque a mí me ha ocurrido” 

Aquesta història està escrita a dues veus, la d’en Paquito i la Socorro. El Paquito i la Socorro són dos germans, ben diferents, que viuen a l’Espanya de la Guerra Civil. La història narra les experiències que van viure, aquests dos germans, quan els feixistes guanyen la guerra i el seu pare, republicà, es veu avocat a l’exili. 

El Paquito passa de ser un nen de 9 anys a l’home de la casa. La gana, el secretisme de que ningú descobreixi que és fill d’un republicà marcarà el seu dia a dia dels propers anys. La Socorro en canvi mai tenia gana; en un any va treure tres cursos a l’escola per demostrar que els càstigs per ser filla d’un republicà només l’encoratjaven a ser millor. 

Cada nit escoltaven la ràdio amb l’esperança de que si guanyaven els aliats derrocarien a Franco, tornaria la República i amb ella el seu pare. Però malauradament no és així com va acabar la història. Només podien esperar la carta del seu pare amb la què aconseguirien sortir d’aquella terrible situació. En vuit anys, cinc cartes. La última amb un nou destí... 

És un llibre amb el que es poden treballar temes de contingut social o històric com el de la guerra, les migracions, la història de cadascú de nosaltres, el sentir-se diferents per la ideologia i/o la raça... És una lectura que ha d’anar acompanyada i guiada per un adult sobre tot si es vol fer servir amb infants de 10 anys. Molt interessant per treballar també als IES. 

La il·lustració a carbonet evoca a un imaginari d’un altre temps. Una il·lustració dual entre la duresa d’allò que il·lustra i a qui va adreçat.

____


No hay comentarios: