Taronges en terra de ningú

FITXA
=====
Títol: Taronges en terra de ningú
Autor: Elizabeth Laird
Il•lustrador: Ignasi Blanch
Edició: Barcelona: Cruïlla, abril 2008
Edat: de 10 a 12 anys
Temàtica: Guerra, Líban.


RESSENYA
========
Elizabeth Laird és una autora nascuda a Nova Zelanda, però que ha viscut pràcticament a tot arreu. Durant els anys de la guerra civil i la invasió israeliana, va viure a Beirut, i en aquest llibre ha volgut convertir la realitat en ficció en aquesta novel•la, Taronges en terra de ningú, títol que descriu una escena en la qual, minuts abans d’un atac imminent, la gentada abandona un mercat a l’aire lliure i queden rodolant per terre les taronges d’una parada de fruita.

La història està narrada en primera persona per l’Ayesha, una nena de deu anys que ha perdut la seva mare en un bombardeig i es troba enmig d’una ciutat en guerra acompanyada de la seva àvia i els seus germans petit. L’episodi central de la novel•la relata l’escapada de l’Ayesha a l’altra banda de la ciutat, dominada per la guerrilla enemiga, per aconseguir medicines per la seva àvia malalta.

A la història li falta... alguna cosa. O potser moltes! No m’ha commogut, no he pogut sentir el perill, ni la força destructora de la guerra, per molt que l’autora s’entesti a parlar dels forats que les bales han deixat als edificis. El ritme trontolla, així com el transcòrrer del temps. El missatge de l’absurd de l’enfrontament entre persones que fa uns mesos eren veïnes queda esmorteït, i personatges que podrien haver tingut una gran força, com la millor amiga de l’Ayesha, una nena sord-muda, no aconsegueixen tota l’empenta que un voldria.

No hay comentarios: