La grúa

FITXA
=====
Títol: La grúa
Autor: Zimnik, Reiner
Il•lustrador: Zimnik, Reiner
Edició: Sevilla: Kalandraka, 2009 (7 leguas)
Edat: a partir de 9
Temàtica:


RESSENYA (I)
===========
Una vegada més és l’editorial Kalandraka qui reedita a poc a poc tota l’obra del gran Reiner Zimnik. Llibres com Els timbalers, o La grúa, no pot ser que no es trobin disponibles en tot moment. A veure si algú s’anima a editar-la en català! Reiner Zimnik és alemany i és autor i il•lustrador d’uns dotze llibres, que tenen en comú el fet de ser històries poètiques però alhora satíriques i que reflecteixen força bé la nostra societat.

Austral Juvenil d’Espasa-Calpe el va editar l’any 1981, tot i que el text original és del 1956.

El llibre parla de la vida d’un home que decideix quedar-se a viure dalt d’una grua enorme. Des d’ella, la història va fent el seu curs i l’home viu una guerra; veu com el mar inunda tot el seu entorn i ell està enmig de l’ocèa; pateix l’atac d’uns pirates; celebracions, circs, es comunica amb un nàufrag, etc. amb l’única companyia d’una àguila.

És un llibre entrenyable, on hi passen moltes aventures però a un ritme tan poètic i pausat que no et fan patir seriosament. L’home de la grua està per sobre del bé i del mal, ens resulta molt proper perquè podríem ser nosaltres mateixos, però alhora és un veritable desconegut.

(Glòria Gorchs)

RESSENYA (II)
===========
Reiner Zimnik podria presumir de ser un dels pocs escollits de poder dur a terme la difícil tasca d’escriure i il•lustrar les seves novel•les. Ambdues feines les fa magistralment. Darrerament l’editorial Kalandraka ha recuperat part de l’obra de Zimnik (Jonás el pescador i El pequeño tigre rugidor) i ara ens ofereix el clàssic La grúa un relat preciós que ens parla sobre la construcció d’una grua i del seu conductor que meravellat per la perspectiva que adopta el món des de dalt es nega a abandonar-la fins que arriba a ancià. El conte pot semblar naif, però en realitat és una brutal crítica social amb molt d’humor.

Les il•lustracions fetes a plumilla són part essencial de l’obra i adquireixen protagonisme amb el joc de picats i contrapicats materialitzant així a la grua i proporcionant la perspectiva del protagonista al món que l’envolta.

Un llibre essencial.

(Iris González)

1 comentario:

Anónimo dijo...

Una bona notícia.