Ennuvolat amb risc de mandonguilles

FITXA
=====
Títol: Ennuvolat amb risc de mandonguilles
Autor: Judi Barrett
Il·lustrador: Ron Barrett
Edició: Barcelona: Corimbo, 2012
Edat: de 7 a 10 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Us imagineu viure en un lloc on el menjar ens caigués del cel? Doncs això és el que passava al poble Mastegaiempassa, hi plovia tres cops al dia: a l’hora d’esmorzar, a l’hora de dinar i a l’hora de sopar. Els seus habitants no calia que anessin a comprar, menjaven directament el que els proporcionava el temps: suc de fruita, entrepans, salsitxes, cigrons... i en comptes de pondre’s el sol a vegades es ponia un pastís resplendent de llimona.

Però tanta felicitat no podia durar sempre i un bon dia es va produir un desastre “meteorològic-alimentici” : el poble es va inundar de llesques de pa, de pancakes, mel i fins i tot va patir un tornado de salsa de tomàquet.

Aquesta és la història que explica un avi als seus néts inspirat en un incident que passa a l’hora d’esmorzar: tot fent pancakes a la cuina, al donar-los la volta, un s’escapa pels aires i va a parar al cap d’un dels nens.


Les il•lustracions tenen molt de pes en la història ja que ens ajuden a transportar-nos a aquest país fantàstic que tots desitjaríem. Tot i ser molt realistes i detallistes, les composicions agafen un toc surrealista per l’insòlit de la situació: els habitants són aparentment normals però no el seu entorn inundat de menjar. Els personatges inspiren tendresa per les seves expressions i les escenes a l’estar tan portades a l’extrem també desperten somriures. Els dibuixos estan fets amb ploma negra i agafen color quan la història entra al terreny de la imaginació.

Llibre molt recomanable per la seva capacitat de suggestió i pel fet d’introduir la imaginació a partir d’un fet real. L’autor i il•lustrador han fet una creació perfectament integrada i rodona que convida a resseguir tots els detalls.

Ara l’hem conegut gràcies a l’edició de Corimbo però originàriament es va editar l’any 1978 a Nova York i s’ha convertit en un clàssic nord-americà amb més de tres milions d’exemplars venuts.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Deu ser un clàssic que molts han viscut en pròpia pell, que a partir d'una anècdota puntual i personal el pare, avi o parent s'inventi tota una historia inversemblant per fer somiar als menuts, no?

Gracies per la recomanació.

Manel