Llavors de paper

FITXA
=====
Títol: Llavors de paper
Autor: Bea i Silvia Gil
Il·lustrador: Bea i Silvia Gil
Edició: Animallibres, 2013
Edat: nens i adults, per compartir
Temàtica: valors, ecologia


RESSENYA
=========
En un bosc tranquil, un dia la xemeneia de la fàbrica abandonada va començar a fumejar i l’Eyla, amb el seu escarabat llenyataire, va talar molts arbres del voltant. Els animals sorpresos, desesperats i alarmats van fugir. Tots excepte en Jerbu, un rosegador vell, que va anar a buscar l'ajuda a la Naia, la noia de la casa de la teulada vermella que sempre protegia el bosc.

La Naia, amb el seu cargol veloç, va espiar que passava a la fàbrica. Va veure com l’Eyla dels troncs talats en feia fulls de paper i, com que res no la inspirava, els arrugava i els llençava. La Naia, decidida, va agafar una pila de fulls arrugats, se'ls va endur i, a casa, amb molta traça, els va reciclar fent figures d’animals que va escampar pel bosc.

L’Eyla, quan va veure les bestioles de paper, es va adonar de la destrossa que havia fet i per rectificar va sembrar el paper arrugat que li quedava i, a més, va dibuixar un conte titulat Llavors de paper.

Sorpresos i meravellats, els habitants del bosc van poder contemplar com les llavors de paper eren fèrtils i com creixien arbres de paper.

Aquesta és una història plena de valors i de contrastos. Crear, destruir; plantar, talar; fabricar, dibuixar. I dins del bosc, dos edificis, dues noies, dos mitjans de transport –cargol veloç i escarabat llenyataire–. Hi ha personatges calçats i descalços, amb actituds tan oposades que gairebé has de prendre partit pels uns o els altres, i entre ells ni es parlen ni es relacionen. Per a mi, l'argument coixeja.

Les il•lustracions tot i que costa entrar-hi, són una meravella. Estan molt treballades, totes a doble pàgina, de colors apagats que cobren vida pels detalls, les textures, els jocs d'ombres i els difuminats. Quan més te'l mires, més t'agrada.

No hay comentarios: