La pregunta del elefante

FITXA
=====
Títol: La pregunta del elefante
Autor: Leen van den Berg
Il·lustrador: Kaatje Vermeire
Edició: Barbara Fiore, 2013
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica: amor, empatia, gestió i comunicació de les emocions, descobrir el món.


RESSENYA
=========
“Como cada año todos se reunieron en lo alto de la colina”, així comença la història de La pregunta del elefante. Reunits tots, animals, arbres, la mar, el sol, les estrelles, fins i tot, la Blancaneus, junts miren de trobar la resposta a la pregunta que enguany fa l’elefant i que és molt difícil: Com es pot saber si s’estima algú?

Un a un, van explicant què senten estimant i sent estimats. La formiga, que dirigeix l’encontre, va per feina; només l’interessa progressar, i sembla que les qüestions amoroses no l’importen gaire. Però en acabar la reunió comença a sentir-se molt sola. En certa manera, l’experiència d’haver escoltat els sentiments dels altres l’ha transformat.

Aquesta història emotiva i meravellosa té la gràcia d’iniciar els més petits en la reflexió sobre el fet d’estimar, i de que no hi ha una sola manera de fer-ho ni de sentir-ho. El conte evidencia que cada persona viu l’amor segons la seva experiència i circumstàncies, i que totes les maneres són vàlides si estan basades sempre en el respecte. La pregunta del elefante també atrapa els adults que es retroben amb la vessant generosa de l’amor, amb el que implica de donar i rebre.

Escrita per Leen Van Den Berg, la història es construeix delicadament des de la poètica i les paraules sàvies. Presenta un món màgic i una mica misteriós en què la naturalesa, els animals i les persones conviuen en igualtat perquè, de fet, són iguals, tal i com es demostra en l’expressió dels seus sentiments.

Les il•lustracions de Kaatje Vermeire desborden delicadesa en els detalls, textures i barreja de motius i personatges. En general, plans i de tons suaus, els elements del dibuix no destaquen a penes uns sobre els altres. Es mostren amb sensibilitat, però també s’esdevenen com un rebombori d’éssers molt diferents, que acudeixen en massa a la reunió dalt del turó, i que demana temps i delit per a ser mirats i descoberts.

Altres treballs destacats de Vermeire són La Señora y el Niño (BFE, 2009) i Otar (BFE, 2011).

No hay comentarios: