Mentiders

FITXA
=====
Títol: Mentiders
Autor: Elisabeth Lockhart
Il·lustrador: -
Edició: Barcelona: Fanbooks, 2015
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
La Cady té 18 anys i ens presenta la seva família amb un to marcadament crític. El que comença amb frases tallants i descripcions breus va teixint-se cada cop més fins a entrar en detall, com si féssim un zoom.

Se’ns retrata una família suposadament feliç i ben avinguda i un paratge d’estiueig idíl·lic. Des de l’inici, el relat és intrigant. Les frases breus trenquen l’harmonia que se’ns descriu. Intuïm que hi ha un conflicte més enllà de l’accident que s’anuncia, (ocorregut quan na Cady tenia 15 anys), però tampoc estem del tot segurs. Els salts temporals del present i al passat, molt marcats al començament, creen un clímax d’imprecisió, fins a diluir-se i confondre la realitat.

L’autora introdueix el recurs literari del conte com una segona veu narrativa. És un element que enriqueix l’obra i que té amb una funció alliberadora i de descoberta. Són uns contes escrits per la Cady que beuen de contes populars de tradició oral i dels contes de fades.

En conjunt és una obra que atrapa des de la primera frase. Ben plantejada i estructurada, amb un ús intel·ligent de l’escriptura. Dosifica les pistes de relat intrigant però alhora juga amb el lector.

Un molt bon relat amb dosis d’amor, gelosia, enveja i relacions destructives, on plana l’adjectiu mentiders. Però... qui són els mentiders? I, per què una mentida?

Natàlia Lara

********

RESSENYA
=========
E. Lockhart és el pseudònim de l'escriptora nord-americana Emily Jenkins autora de nombrosos títols de novel·la juvenil i finalista del prestigiós National Book Award for Young People's Literature.

Mentiders, publicada en castellà com Éramos mentirosos, narra la història de la Candance, una jove de 17 anys i membre d'un ric clan familiar que estiueja cada any a l'lla propietat del seu avi, en companyia de la mare, les tietes i els cosins.

La Candance, que dos anys abans va patir un accident a l'illa que la va deixar amnèsica i la va mantenir allunyada de l'illa l'estiu anterior, per fi ha tornat ha tornat a l'illa i s'ho troba tot canviat però no entén perquè. La casa de l'avi es va cremar, i ningú li vol explicar què va passar. Al llarg de la novel·la la Candance va recordant de mica en mica el que va passar, malgrat els esforços de la família per amagar la veritat, fins el sorprenent desenllaç.

Mentiders és una novel·la per a joves molt i molt recomanable, que sap mantenir la tensió durant tota la narració. Com a Diferent, d'Andreas Steinhofel, ens trobem davant d'una obra on, sense recórrer a missatges moralitzants, la protagonista es troba davant del principal repte que implica fer-se gran : l'assumpció de responsabilitat pròpia, pas imprescindible que marca la transició de la infantesa a la vida adulta.

Eva Montiel

No hay comentarios: