El drac vermell

FITXA
=====
Títol: El drac vermell
Autor i il·lustrador: Max Velthuijs
Edició: Libros del zorro rojo
Edat: a partir de 3 anys


RESSENYA
=========
Quin plaer tenir entre mans aquest àlbum escrit i il·lustrat per l’enyorat autor holandès Max Velthuijs (1923-2005) - Premi Andersen 2004 -, ara en català. L’any 1975, l’editorial Miñón el va editar per primera vegada en castellà amb el títol de El gentil dragón rojo.

Velthuijs ha estat més conegut en el nostre país per les històries del seu personatge de la Granota i els seus amics, entranyables contes on l’amistat és la clau de volta amb la que poder conjurar les pors i gaudir també de les petites o grans alegries de la vida.

L’editorial Libros del Zorro Rojo ha recuperat aquest àlbum que va guanyar el Premi Pinzell d’Or concedit per l’Acadèmia de les Belles Arts d’Holanda al 1973. Llavors, el conte va esdevenir un referent de la no-discriminació i el respecte ver les diferències. I 33 anys més tard, encara ho continua sent. Com ell mateix autor deia a través de la senzillesa i l’humor en la seva obra, “escric llibres per a nens que comencen a enfrontar-se als problemes de la vida”.

Un enorme drac vermell apareix en un petit país on sembla que la vida és perfecta. L’estrany nou habitant desperta la inquietud i estranyesa entre els ciutadans. Quan s’adonen que no és tan temible i que poder poden fins i tot conviure-hi, uns i altres intentaran trobar profit de les seves aptituds.
L’autor dels Països Baixos ens va oferir un text precís i irònic on les il·lustracions a sang són el plat central de l’argument. Pàgina, rere pàgina, podem gaudir dels vius colors i les delicades expressions, un tret característic del gran artista que va ser.

Cal incidir en l’encert de l’editorial, no només per publicar aquest títol, sinó també per la darrera pàgina d’homenatge a l’escriptor i il·lustrador. Trobem a faltar en molts àlbums il·lustrats una bona informació de referència sobre els seus autors. No a la manera de la gran majoria de publicacions adreçades a joves on el que sembla importar és si l’escriptor/a viuen o no en família amb algun animal domèstic. El grau de reflexió i aprofundiment de la pàgina final dedicada a Velthuijs en aquest àlbum és un molt bon exemple a seguir. L’elegància, calidesa i precisió del contingut que apareix, aporten un valor literari de qualitat, com no podia ser menys.

No hay comentarios: