Bestiari salvatge d'estar per casa

FITXA
=====
Títol: Bestiari salvatge d'estar per casa
Autor: Sebastià Serra
Edició: Vilanova i la Geltru: El Cep i la Nansa, 2016
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica: poesia


RESSENYA
=========
Primera obra on es posa de manifest la vàlua, fins avui ignota, del gran il·lustrador Sebastià Serra com escriptor i poeta.

La majoria de versos són quartetes: en total n’hi 34 que glossen, amb molt de brio, què li passa als animalons que veiem escampats per la doble plana. Només a la darrera d’aquestes hi ha un poema més llarg dedicat a l’aranya. En general, els protagonistes d’aquests poemes són bestioles petites “d’estar per casa”. I fins aquí, res no diferenciaria aquest llibre dels altres bestiaris coneguts. Si no fos...

Si no fos que no es pot parlar d’aquest llibre, de fet un àlbum amb tots els ets i uts, sense apreciar l’estret lligam entre les imatges i el text, del text amb el llenguatge oral, i de les imatges amb les imatges que apareixeran més endavant o més enrere del llibre. Així, la insignificant marieta que apareix a la primera plana, tindrà molt protagonisme a la segona i en veurem la fi a la darrera, i la gallina que treu el cap per l’angle inferior dret aquí, mereixerà una estrofa a la tercera plana i farà el xafarder a la quarta.

El conjunt obliga al lector a llegir i apreciar, d’entrada, què diu el text, per a copsar-ne la musicalitat, el doble sentit, i la seva relació intertextual amb frases fetes o costums quotidians i cançons tradicionals, però el millor del cas és que per a poder interpretar bé tot el calat de cada quarteta cal remetre’s també i ineludiblement a la il·lustració, de manera que, si mentre per llegir les 41 estrofes del total, un hi podria esmerçar, com a molt, deu minuts, posem per cas, l’exigència d’haver de mirar i remirar la imatge, d’anar endavant a endarrere de les planes fa que aquests pocs minuts siguin totalment insuficients i que aquest àlbum necessiti ben bé tres quarts d’hora per a poder, si més no, ensumar de què va.

Gran poeta, gran autor, gran llibre. Bravo!!!!

No hay comentarios: