El matarife

FITXA
=====
Títol: El matarife
Autor: Fernando Lalana
Edició: Bambú (Casals), 2017
Edat: 15 anys
Temàtica: policíaca/de terror


RESSENYA
=========
Qui no vulgui pols, que no vagi a l’era, diu el refrany. I qui no vulgui tenir malsons, que no llegeixi aquest llibre abans d’anar a dormir. Quedeu avisats!

Es tracta d’una molt bona novel·la -més que negra, negríssima- on seguim les recerques policials que han d’aconduir a descobrir qui és l’assassí en sèrie que es dedica a matar els primogènits de les famílies més benestants de Saragossa per després extirpar-los els ulls. Volem dir que de sang i fetge no en manca...ni tampoc un llenguatge ric en girs personals i modismes populars, o una ambientació esplèndida sobre indrets molt concrets d’aquesta ciutat aragonesa i rodalies.

Aquest seria, per mi, un dels principals al·licients de la seva lectura, perquè si bé és ben sabut que les novel·les de gènere són molt atractives per als lectors adolescents, n’hi ha poques que incloguin la ciutat com a protagonista secundari (camp on Simenon excel·lia). Els luctuosos esdeveniments es succeeixen a bon ritme, la intriga hi està servida des de bon començament i no decau, el desenllaç és escaient, etc.

En canvi, el recurs d’utilitzar dos tipografies diferents per indicar la presència dels dos “tempos” narratius corresponents al passat franquista i al present democràtic costa més de copsar, perquè apareixen dins d’un mateix capítol, i d’això l’estructura narrativa se’n ressent una mica. També l’explicació que porta l’assassí a cometre els seus actes sembla una pèl exagerada, sobretot tenint en compte l’abundosa reincidència del delicte. Reconec que això va a gustos i que la meva opinió és subjectiva. Però en definitiva, no em sap gens de greu haver llegit aquest llibre, que demostra un cop més la brillant trajectòria de l’autor.

No hay comentarios: