El jardín

FITXA
=====
Títol: El jardín
Autor i il·lustrador: Atak
Traducció: Rafael Spregelburd
Edició: Niño, 2017
Edat: a partir de 5 anys


RESSENYA
=========
Atak, pseudònim de Georg Barber (Frankfurt, 1967) és un conegut il·lustrador en l’àmbit europeu, que algunes de nosaltres vam descobrir a les nostres escapades a la fira de Montreuil. Allà sempre pensàvem que difícilment arribaria a casa nostra, segurament pel seu estil o atreviment gràfic. Professor d’il·lustració en diverses universitats d’Alemanya i Bèlgica, treballa com a artista independent, il·lustrador i dissenyador gràfic a Berlín i Estocolm.

Per sort, existeixen petits editors que es llencen a la piscina i tradueixen llibres valents i segurament molt poc comercials.

Amb l’obra d’Atak diria que no hi ha matisos: o t’atrau bojament o et tira d’esquena. El seu estil és provocador i impactant, recordant a vegades l’estètica del còmic underground.

Les seves pàgines són recarregades expressament, com si fes tres o quatre capes de pintura, omplint tota la pàgina de referències a la cultura popular, però també al cinema, l’art o la pintura.

Al llibre El Jardín podem trobar-hi una clicada d’ullet a la pintura de Rousseau, però també referències a l’esmorzar de Manet, així com a Tintín o Mickey Mouse.

Cada doble pàgina és una escena, a sang, d’una part d’un jardí. Es tracta doncs de passejar-nos-hi i deixar-nos sorprendre per totes les coses qu
e hi podem trobar, per tots els canvis de color, de llum, que provoca el pas del temps, metereològic i estacional.

“La tierra se extendía en silencio. Cuando el viento tira para casa, algo retorna. En los rincones hay sosiego, en el aire hay silencio. Así fue hoy.”

Paraules poètiques que acompanyen aquest univers, simbòlic potser, surrealista segur. Un llibre que no té res però alhora ho té tot: una manera de ser, una manera d’entendre la vida, una manera de llegir.

No hay comentarios: