Els infants de la resistència (volum 1): Les primeres accions

FITXA
=====
Títol: Els infants de la resistència (volum 1): Les primeres accions
Autors: Benoît Ers i Vincent Dugomier
Edició: Editorial Base
Edat: a partir de 8 anys
Temàtica: còmic històric d'aventures, 2a guerra mundial, França, la resistència, infants.


RESSENYA
=========
Donem la benvinguda a la primera part d’aquest còmic seriat francès que explica el dia a dia d’uns nens en un poble, Pontain l’Ecluse, de la França ocupada pel règim de Hitler als anys 40. La vida de dos nens de tretze anys que no volen sotmetre’s a l’ocupació nazi. Es sorprenen de com els francesos es resignen en la situació i pensen diverses accions perquè la gent es planti davant el règim opressor. El còmic explica el nazisme des de la mirada crítica i innocent d’uns infants que són prou adults per adonar-se de les contradiccions i injustícies de la guerra.

Els dibuixos estan fets amb una paleta àmplia de colors canviants en funció d’allò que s’explica i són molt expressius i plens de detall, tocs d’humor quan toca i en altres creen atmosferes més fosques. També traslladen al lector a la realitat d’uns infants que fan les seves entremaliadures dins d’una situació excepcional i crua sense esquivar la realitat del que va ser la guerra. Les cares dels nens transmeten tendresa, innocència, ràbia, dolor...en algunes escenes el dibuix abandona el límit de la vinyeta i omple el full per impregnar de realitat la situació.

L’autor s’ha inspirat en un fet que va succeir de veritat, la història dels infants que per raons de seguretat no es van allistar a la resistència però que sí que van prestar-hi serveis, com fer arribar missatges o transportar paquets, sense que l’exèrcit alemany sospités d’ells degut a la seva edat. I malgrat créixer abans d’hora van arribar a tenir un paper molt rellevant. Per construir aquests relats l’autor ha recuperat testimonis orals de la seva família i en alguns casos han sortit secrets amagats durant molts anys. Això és un petit homenatge a una generació que va patir en silenci i al ser nens nens en aquella època va ser difícil que tinguessin veu.

Al final del llibre hi ha un dossier amb informació de tots aquests aspectes amb fotografies i dades històriques que ajuden a contextualitzar els fets que s’expliquen.

Aquest és el primer dels quatre llibres de la sèrie (de moment), donem les gràcies a l’editorial Base, per haver triat traduir aquest còmic, un gran encert.

No hay comentarios: