Samba Panda amb l'osset

FITXA
=====
Títol: Samba Panda amb l'osset
Autor: Satoshi Iriyama
Edició: Libros del Zorro Rojo, 2018
Edat: a partir de 2 anys
Temàtica: Llibre-joc, ioga, motricitat


RESSENYA
=========
Satoshi Iriyama és l’autor i il·lustrador japonès d’aquest àlbum senzill i bonic, el qual pertany a una sèrie que es titula Samba Panda. L’editorial Libros del Zorro Rojo ha anunciat ja les dues pròximes publicacions d’aquesta col·lecció: Samba Panda amb el pare al febrer i Samba Panda amb els teus amics al mes d’abril. Val a dir que Iriyama ha publicat altres llibres a diversos països en què la majoria són protagonitzats també per animals: un pollet que es diu Chirp, elefants, óssos rentadors...

La lectura d’aquest àlbum el que ens proposa, mitjançant una interpel·lació directa amb el lector o lectora des del començament amb un “Estàs a punt per «sambar» com un panda? Braços amunt!” fins al final amb “T’ho has passat bé?”, és un joc interactiu que consisteix a imitar els moviments que ens mostra l’ós panda protagonista, que d’alguna manera ens remet a figures i passos de l’art del ioga, a la dansa o simplement a moviments corporals psicomotrius.

Al llarg del llibre se segueix el mateix funcionament i la mateixa organització de la imatge i el text en el procés de lectura. Primerament, a la pàgina de l’esquerra el text explica com ens hem de posicionar (tant l’ós com nosaltres com a convidats i convidades) i a la pàgina de la dreta apareix el panda representant-ho. A la següent doble pàgina, a l’esquerra tant el text com la il·lustració ens exposa el moviment que hem de fer (“Ara mou el culet”, “Cap a un costat i cap a l’altre”...) i, a la pàgina de la dreta, el panda protagonista transformat amb la figura que representa: una tulipa, un plàtan, una baldufa, un avió, entre d’altres.

Un fet curiós és que en un d’aquests passos, en el de l’onigiri (altrament conegut com omusubi), s’evidencia la influència de la cultura gastronòmica d’on prové l’autor i il·lustrador del llibre, que com ja he comentat amb anterioritat és d’origen japonès. D’aquesta manera, d’entre els altres objectes que sí que són comuns per a tots els infants, aquest destacarà sobretot per als nens i nenes que no comparteixen aquest tòpic i resulta quelcom singular i divertit.

Tenint en compte que el més rellevant d’aquesta lectura es basa en l’ós i la seva proposta de joc dinàmic de moure’ns és per aquest motiu que el fons de la pàgina és blanc, fet que facilita centrar-nos, doncs, en el que interessa transmetre a l’autor

Per últim, comentar que el final, una vegada -tant el panda com els lectors i lectores- hem fet tots els exercicis, conclou d’una manera tendra que ajuda a tornar a la calma: a partir d’una abraçada especial, la de la mare.

I tu, lector/a, t’atreveixes a gaudir d’aquesta experiència?
No hay comentarios: