Història d'un jersei blau

FITXA
=====
Títol: Història d'un jersei blau
Autora: Florencia Gattari
Il·lustrador: Albert Asensio
Traductora: Bel Olid
Edició: Pagès Editors (Nandibú), 2018
Edat: a partir de 6 anys
Temàtica: família, avis, mort, superació, creixement, records


RESSENYA
=========
En aquest llibre Gattari ens explica la tendra història d’una àvia anomenada Elsa i el seu nét Nando. Des de la primera fins l’última paraula d’aquesta narració denota un to d’allò més poètic acompanyat d’un vocabulari ben elaborat que permet, com a lectors i lectores, poder submergir-nos dins de la quotidianitat que se’ns explica que viuen els seus personatges en el pas dels anys i embolcallar-nos, sense arribar a ser sensibler, d’emoció en moments delicats de la vida com ara la mort d’una àvia o el naixement d’un germanet. En tot moment, es tracta amb tanta naturalitat que aquests canvis tan significants esdevenen tot un aprenentatge i un creixement sobre la vida prescindint clarament d’una finalitat alliçonadora. De fet, l’àvia al llarg de la història va donant consells cada vegada que tricota d’una manera molt especial: “Et faig una tebior per quan sentis coses que no t’agradin, un hotornoaprovar per quan se t’escapi el pipí al llit i dos punts de paciència: per quan tinguis pressa per fer-te gran”.

Quant a les il·lustracions d’Asensio, com sempre fascinants, podem afirmar que es complementen a la perfecció amb el relat, ja que enriqueixen el significat del text en el fet de transmetre realisme al mateix temps que emotivitat. El traç, la tècnica, les perspectives i els plans que podem observar... són de gran qualitat, de fet semblen fins i tot fotografies. A més, val a dir que, com en altres llibres que ha publicat l’il·lustrador, com ara El banc blau, està inund
at de detalls: els marcs dels quadres, el banc, la llana i en conseqüència el jersei, els vestits de la mare i l’àvia, els coixins del sofà, el barret i les espelmes d’aniversari... tot és blau; i en cada doble pàgina apareix el gat, ja sigui una part del seu cos o tot sencer.

Així doncs, Història d’un jersei blau és d’aquells llibres que es llegeixen potser amb rapidesa però que perduren a la memòria per l’empremta que deixen en el nostre bagatge literari i personal, ja que ens remouen per dins, ens ofereix un espai de reflexió i ens fan gaudir de la lectura i tot el que comporta.

No hay comentarios: