El dit de l'emperador

FITXA
=====
Títol: El dit de l'emperador
Autor: Xavier Castanyer i Angelet
Il·lustrador: Òscar Julve
Edició: Abadia de Montserrat, 2018
Edat: a partir de 10 anys
Temàtica: aventures ambientades en diferents èpoques de la història


RESSENYA
=========
La Bruna i en Roc són dos germans bessons de 10 anys que viuen a la Tàrraco del s.II dC. Ella és curiosa, impulsiva, amb empenta i ell és més prudent, poruc i sempre veu el got mig buit. Junts comencen una gran aventura el dia que troben al carrer un dit de marbre, de la mida d'una estàtua gegant, tacat de sang. Aquesta troballa els implica inconscientment amb el crim del sacerdot del temple d'August i desencadena la seva fugida i persecució per part dels legionaris romans.

Durant la seva escapada coneixen a en Titus, un jove esclau, en Llampec, un cavall mandrós i desmenjat, la Líbia, amb grans idees i en Marcus, coneixedor de la ciutat. Plegats travessen peripècies esbojarrades i resolen tot l'embolic. La resposta als seus problemes es troba en una estàtua del temple d'August, és l'ambició i l'avarícia que ja regnava fa 2000 anys.

Hi ha tres aspectes que poden alentir la lectura del llibre: un vocabulari difícil però comprensible amb el context, uns capítols una mica llargs i, en algun moment, un pèl massa descriptiu. Per altra banda, aquests fets fa que sigui idoni per adquirir vocabulari, sobretot vinculat al món romà, i permet visualitzar clarament on succeeixen tots els fets.

Tota l'aventura està ambientada en l'època romana, en el circ, una pedrera, un aqüeducte, les termes, l'amfiteatre, la Via Augusta, edificacions existents actualment. És per això que aquest llibre és ideal per fer-se una idea de com vivien en aquella època, perfecte per llegir abans de fer una excursió a la imperial Tàrraco.

Aquest llibre és el segon de la col·lecció "Les aventures d'en Roc i la Bruna". El primer es titula Missió Impossible i està ambientat en la prehistòria. Espero que l'any vinent ens regalin una nova aventura històrica.

No hay comentarios: