Combi

FITXA
=====
Títol: Combi
Autor: So Yun-Kyoung
Traducció: Ismael Funes Aguilera
Edició: Libros del Zorro Rojo, 2018
Edat: a partir de 12 anys


RESSENYA
=========
Segons explica l’autora coreana So Yun-Kyoung en aquesta entrevista cal buscar l’origen d’aquest llibre en una exposició d’algunes de les imatges realitzades en gran format (80 cm x 115 cm). Posteriorment, a partir de la proposta del seu editor, va escriure una història de ciència ficció que unís tot aquell treball visual. El procés de creació del llibre, doncs, va ser al revés del què sol ser habitual. I va ser difícil perquè implicava inventar una història per unes imatges que havien nascut lliurement i independents.

Quan li pregunten a l’autora sobre el llibre, comenta que no creu que sigui un àlbum il·lustrat per infants, sinó més aviat un llibre d’imatges artístiques per a joves i adults. Els dibuixos estan fets a llapis, i en alguns casos colorejats amb llapis i tintes de colors. És un llibre bell, molt ben editat, però que desprèn molta tristesa.

Després d’una petita introducció que ens presenta un escenari apocalíptic, on els joves supervivents de la Gran Guerra s’han hagut d’adaptar a una nova vida, ens trobem un catàleg o una galeria d’éssers estranys, resultat de la barreja dels humans amb insectes, amfibis, rosegadors o algunes formes de vida marina. Els mamífers han desaparegut i els homes i les dones només podran viure si són capaços d’unir-se amb altres espècies. Només amb aquesta simbiosi han pogut adaptar-se per aconseguir aliment, refugi i defensar-se de les espècies enemigues.

El futur que ens mostra So Yun-Kyoung és molt poc optimista. És un llibre que convida a fer una lectura ecologista, plantejant-nos el futur d’un planeta que la mà de l’espècie humana ha destrossat. Però també es pot llegir en clau més personal, fent incidència en aquell punt de les nostres vides on la soledat és molt gran i ens sentim éssers estranys, que no encaixem en cap categoria.

No hay comentarios: