Kambirí

FITXA
=====
Títol: Kambirí
Autor: Lluís Prats
Edició: Estrella polar, 2019
Edat: a partir de 9 anys
Premi Ramon Muntaner, 2019


RESSENYA
=========
Tots dos ho saben prou bé perquè allò és una cosa que només coneixen els que han nascut en una illa. Deixar algú, qui sigui, a la mercè de les onades no està admès, ni tan sols es pot pensar. És la llei del mar i ningú la pot desobeir. I és tan forta, que si algun dia les lleis dels polítics prohibissin agafar migrants a bord, els pescadors ho continuarien fent.

Us proposo una història emotiva, deliciosa i apta per a totes les edats. L’autor amb la seva extraordinària habilitat per emocionar-nos, ha aconseguit crear un nou personatge inoblidable, com ja ho va fer amb Hachicko i també a Merrick.

Kambirí és un relat emotiu del tomb que fa la vida d’una nena, quan només és un nadó que creua el mar, en braços de la seva mare, amb el desig d’arribar al paradís. El viatge llarg, dur i ple de perills acaba amb la vida de la dona i deixa la petita Kambirí en mans d’un metge de Lampedusa que, incapaç de resistir-se a la fulgurant mirada del nadó decideix adoptar-la.

Només d’arrencar la lectura, en Lluís aconsegueix transmetre una sensació de desassossec en la narració del viatge en pastera que el lector sent un rau rau a la panxa, que potser li resulti difícil d'interpretar, un malestar emotiu que s'intensifica quan connectes la ficció que estàs llegint amb els malaurats viatges que es produeixen tan sovint al nostre mar Mediterrani. Sortosament, l’autor sap que no pot mancar una dosi d'humor, en el relat i, passatges com la conversa entre el dottore Niccolò Salviati i en Giuseppe, el funcionari mentre omplen la documentació aconsegueix fer somriure als lectors.

En Lluís és capaç de dibuixar amb paraules, imatges d’una força sorprenent, bona mostra d’això seria la metafòrica serp verda que apareix en la mortal combinació de combustible i aigua salada que serà la perdició de l'Alika, la mare de la Kambirí.

Kambirí és un relat agredolç carregat d’afecte i solidaritat, però que alhora mostra el despòtic abús que contínuament es produeix amb els migrants desesperats per fugir de guerres i misèria, que afronten un viatge ple d’incerteses que massa sovint té un tràgic final. Però també dona a conèixer persones meravelloses com el doctor Salviati i un grup d’habitants de l’illa de Lampedusa que acullen a la Kambirí amb un immens amor desinteressat. Coneixerem també la llei del mar, cabdal per qualsevol persona de mar, un tema del qual s’ha parlat força els últims mesos.

Voldria destacar l’encisadora imatge de la coberta, una creació de Zuzanna Celej que enamorarà a qualsevol que volti per una llibreria i esdevé un autèntic reclam a fullejar el llibre. I si tot plegat, no fos prou, en Lluís rubrica aquest llibre amb el significat del nom de la protagonista en bambara i amb un epíleg sensacional que ens convida a reflexionar. Ara ja podeu anKambirí!
ar a la llibreria i comprar el vostre exemplar de la

Lluís Prats (Terrassa 1966). Va estudiar Història de l'Art i Arqueologia a la UAB i a la UdG, i durant uns anys es va dedicar a la investigació i a la docència. Ha treballat com a mestre de primària i secundària, com a editor de libres d'art i com a productor de cinema a Los Angeles (Califòrnia). Ha escrit assaig, llibres d'art, novel·la històrica, i més d'una dotzena de novel·les infantils i juvenils traduïdes a varis idiomes, d’entre les quals destaca Hachiko, el gos que esperava (La Galera, 2015), per la qual va rebre el premi Josep M. Folch i Torres i Merrick, la veritable i meravellosa història de l’home elefant (Columna, 2016).

No hay comentarios: