A lo lejos, Menkaura

FITXA
=====
Títol: A lo lejos, Menkaura
Autor: O’Callaghan i Duch, Elena
Il·lustrador: -
Edició: Zaragoza: Edelvives, 2008 (Alandar; 110)
Edat: a partir d'11 anys
Temàtica: Egipte, explotació infantil, pobresa.
Puntuació: 3 de 4
«VIII Premio Alandar»

RESSENYA
=========
La història d’en Gamal és, malauradament, la història de milions de nens al món. Una lluita per la supervivència que porta a situacions límit, a prendre decisions complicades i a sacrificar-se pel bé dels altres.

En Gamal és un nen egipci que viu en un suburbi d’El Caire i es guanya unes monedes venent souvenirs als turistes que visiten les piràmides. Treballa molt dur per aconseguir aquestes monedes que ajuden a la seva família a sobreviure en un entorn de pobresa, brutícia i marginalitat. Però serà la seva forta personalitat, el seu caràcter obert i generós, i la seva gran amiga Menkaura els que l’ajudaran a fer realitat el seu somni: aconseguir un futur millor.

A través dels pensaments d’en Gamal, de les històries que recorda i que explica a la seva gran amiga, Menkaura (la piràmide Micerinos), ens mostra la seva, curta però molt intensa, vida. Situacions dures, difícils d’entendre i assumir, sobretot per un nen, però que pel bé de la seva família accepta i afronta.

A lo lejos Menkaura és una història dura, crua i a la vegada un cant a l’esperança, al demà tot serà millor, a l’optimisme. En el passeig per la vida d’en Gamal i els seus records trobem situacions que són presents en el nostre món, avui: l’explotació infantil, la misèria i la pobresa en els suburbis de les grans ciutats... i que ens porten, o ens haurien de portar, a la reflexió.

Una obra que corre en paral·lel a altres obres on els protagonistes són nens que viuen situacions difícils com El diari d’Anna Frank, Oliver Twist o El noi del pijama de ratlles, salvant les distàncies cronològiques i temàtiques en cadascun dels casos.

No hay comentarios: