Per un botó

FITXA
=====
Títol: Per un botó
Autor: Carles Cano
Il·lustrador: Joma (dibuixos i concepte gràfic)
Edició: Barcelona: La Galera, 2008
Edat: de 5 a 99 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
M’expliquen que el premi Hospital Sant Joan de Déu l’edita alternativament la Galera i Cercle de lectors, i que aquesta alternança fa que existeixi una mena de competència alhora de crear el llibre formalment. Aquesta vegada doncs, la Galera ha optat per donar el text a Joma i encarregar-li tot el concepte gràfic del premi.

El resultat és un llibre molt elegant, molt pensat, on el conte de Carles Cano, passat pel sedàs de Joma, veu multiplicat el ritme trepidant que demana la història. La narració, tan visual com textual, corra, salta, es gira, i en un sol discurs va encadenant tot un seguit de disbarats que sorprenentment han començat per culpa del botó del gras i ric senyor Aristòtil. Un botó que surt disparat enmig d’un àpat i està apunt de provocar una guerra. I dues!

Joma comença amb cinc imatges del senyor Aristòtil vestint-se i cordant-se la camisa, cinc imatges que es presenten abans de la portada, com si fos el prefaci d’una pel·lícula de James Bond. I continua jugant amb la tipografia un cop el text agafa velocitat, i en alguns casos, ens caldrà fins i tot llegir el text amb ajuda d’un mirall. Però ens és igual. No val a dir que això dificulta la lectura, tot al contrari. Autor i il·lustrador han creat un llibre que t’empeny a llegir ben ràpid, al ritme del cavall que trepitja els parterres de roses de la Senyora Botins.

No hay comentarios: