Pergamí

FITXA
=====
Títol: Pergamí
Autor: Sergio Sierra
Il·lustrador: Meritxell Ribas
Edició: La Galera, 2012
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica:


RESSENYA
[Glòria Gorchs]
=========

Pergamí és un llibre ambiciós, que demana la perícia d’un professional (com canten aquells del boomerang) o d’un bon lector.
Sergio Sierra (Barcelona, 1975) ha creat tota una ficció a partir d’alguns referents de la mitologia medieval eslava, afegint-ne alguns de collita pròpia. L’edició que en fa l’editorial la Galera, especial 50è aniversari, és molt acurada i compta amb les il•lustracions a partir de la tècnica del grattage de Meritxell Ribas.
L’argument inicial és molt atractiu: Mikhola, un Caçallibres molt important (que ve a ser un bibliotecari però aventurer, que busca i troba llibres estranys), rep la visita d’un vampir malvadíssim que cerca el llibre més poderós de la història. Com que el bibliotecari es nega a revelar-li on està amagat aquest perillós exemplar, el vampir li llança una maledicció terrible.
Així és com Pergamí, el fill del Caçallibres, juntament amb un diable domèstic i un xai embruixat, emprèn un llarg viatge a la recerca del llibre que pot curar el seu pare.
La narració de les peripècies que viurà el protagonista és densa, plena de descripcions i referències a la mitologia eslava (al final del llibre hi ha tot un vocabulari aclaridor). No són aventures de ritme trepidant, tot al contrari, cada personatge i entrebanc que trobem pel camí, demana el seu temps i la seva reflexió.
Potser les primeres pàgines espanten una mica i poden fer abandonar algun lector abans d’hora. Però a la que t’endinses a la història i agafes el ritme del relat, és realment un llibre interessant.

RESSENYA
[Sílvia Cantos]
=========


Avui us recomano un títol que suposa tota una troballa per a qualsevol persona que s'estimi els llibres. La història d'un nen valent i decidit anomenat Pergamí, fill d'un curiós bibliotecari al qual anomenen “Caçallibres” amb un volum maleït al centre d'una història que s'inicia en una meravellosa biblioteca.


Aquesta és la història de Pergamí, el fill del bibliotecari del regne eslau d'An. Una història sobre vanitoses profetesses i tortuosos oracles, i sobre criatures i poders antics com la nit. Aquestes són les aventures d'un nen, que no tenia por de viatjar en companyia de dimonis, bruixots o llegendaris guerrers condemnats a la bogeria, per tal de salvar el seu pare, però sobretot és la història de Pergamí, un nen que vivia en una biblioteca plena de llibres i que un dia va descobrir que no tots els relats tenen un final feliç.

El tàndem format per Sergio A. Sierra i Meritxell Ribas, va publicar el seu primer llibre il·lustrat «Pincel de Zorro» el 2007 (Ediciones Ondina) ara, cinc anys i alguns treballs després ens presenten aquesta preciositat de llibre, un títol que aglutina tots els elements necessaris per esdevenir un valor segur, una tria encertada per els lectors: una història d'aventures en terres estranyes i amb un munt de personatges fantàstics il·lustrades amb la tècnica del grattage, art amb el que la Meritxell ha demostrat un domini indiscutible.


Per la suma de tot plegat, estic convençuda que els joves lectors a partir de 10 anys gaudiran d'allò més amb aquesta lectura, un títol que ja podeu anotar, incloure a la vostra biblioteca i sobretot, recomanar amb tota la confiança.

No hay comentarios: