Bandada

FITXA
=====
Títol: Bandada
Autor: David Daniel Álvarez Hernández
Il·lustrador: María Julia Díaz Garrido
Edició: Kalandraka
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica:


RESSENYA
=========
Un día, las aves posaron su mirada
más allá de las ramas y las hojas
e imaginaron una vida distinta.
Así comenzó una nueva era...

El TERMCAT, defineix la curiositat com: Desig intens de saber, de conèixer, d'aprendre alguna cosa. La curiositat és el que em va fer allargar els dits fins a Bandada. Sabia que havia guanyat el V Premi Internacional COMPOSTELA per a àlbums Il•lustrats. I volia veure què...! Us he de confessar que ja la coberta em tenia captivada. Un cigne amb panxona i il•lustrat de manera molt realista, que estira el coll interessat en anar més enllà del què el seu cos pot i amb la voluntat suficient com per volar amb un giny manufacturat.

I la bona impressió de la portada no s’esgota en l’interior del llibre. La història que se’ns narra, amb un text breu i concís, tant simbòlic com les mateixes il•lustracions, és una metàfora de la història de la humanitat. Curiosa en els seus inicis, esplendorosa en el seu creixement i fatídica en el seu declivi: corrompuda per l’excés i la necessitat de control, poder i domini. A destacar: el fet que cada ocell representi una qualitat moral: la curiositat, la saviesa, la vanitat i la humilitat, l’ira, la desídia..., els gestos cuidats i tan adequats a cada escena, l’expressivitat; i una tècnica tant ben depurada a llapis. El realisme de les il•lustracions; d’uns ocells una mica extravagants de tan humanitzats i plens de detalls que ens recorden la pintura flamenca del XVII en autors com Brueghel el vell.

A banda de la tècnica, pensem que en aquest cas ha estat també el mètode de treball el que els hi ha donat tants bons resultats. El fet de treballar sobre la base d’ un text simbòlic, precís i tant concís, els va permetre, segons diuen els mateixos autors, crear a partir de reflexions i preguntes. A cada reunió resolien problemes. Es documentaven. Partien de la contradicció per arribar a una solució i a la il•lustració final. Un treball a dues mans molt ben travat. Un llibre, d’altra banda, excel•lent en el disseny: des de les guardes, que en sintonia amb el simbolisme del contingut, resumeixen tant bé el missatge del llibre, fins la portada amb un paraigua recollit, símbol d’unes ales plegades, o el marc que de manera delicada acull les impressionats il•lustracions de l’interior.

Un àlbum il•lustrat del tot recomanable.


No hay comentarios: