Mil hogares

FITXA
=====
Títol: Mil hogares
Autor: Carson Ellis
Il·lustrador: Carson Ellis
Edició: Madrid: Alfaguara, 2015
Edat: a partir d'1 any
Temàtica:


RESSENYA
=========
Vaig descobrir Carson Ellis gràcies a les il·lustracions del llibre de Colin Meloy Les cròniques de Wildwood (Alfaguara, 2012), un llibre fabulós que em sembla que va passar sense pena ni glòria. En català va tenir una distribució molt estranya i de fet, tot i ser una sèrie, no s’han seguit traduint els següents volums, ni tan sols en castellà.

Però bé, ens fa molta il·lusió que com a mínim, Alfaguara s’hagi enamorat també del treball de Carson Ellis i publiquin ara el seu primer llibre en solitari.

Mil hogares és un inventari de cases, il·lustrades sobre el blanc de la pàgina, amb alguna petita referència a la persona que hi habita.

Alternant la il·lustració d’una sola pàgina amb la doble pàgina, acompanyada de frases molt breus descriptives o de preguntes suggerents, Ellis ofereix un viatge a cavall de la realitat i la fantasia, que demana una lectura molt atenta.

Llegeixo en aquest enllaç que Carson buscava sense sort un argument pel seu llibre quan de cop i volta va topar amb el Gente de Blexbolex. Fascinada amb aquest llibre va pensar que no li calia trobar un argument, podia començar dibuixant cases, un tema que, com a amant de l’arquitectura, sempre li ha agradat.

Al dibuixar cada casa va adonar-se que per elles mateixes ja suggerien uns personatges, unes històries, unes relacions... De fet, de petita, creia que qualsevol forat que trobava, era la casa d’algú.

El resultat és un llibre que podem llegir d’una forma més superficial, com a inventari imaginatiu de cases curioses de tota mena i condició. Però que també ens permet fer una lectura molt més atenta plena de sorpreses. Si hi dediquem el seu temps, hi podrem descobrir repeticions, detalls amagats, i sobretot, referències al món real, ja sigui a l’estudi de la il·lustradora o referències al seu marit Colin Meloy, cantant del grup indie The Decemberists.

El treball de Carson Ellis té sempre una atmosfera i uns tons molt acollidors, una pàtina retro especial... Des del meu desconeixement en tècniques il·lustratives, no sé si aquest caliu es deu, tal i com explica en aquesta entrevista
a la seva feina amb llapis i pinzell. La il·lustradora confessa que va estudiar il·lustració fa molts anys, que allò que més li agrada és el dibuix i que és una negada del treball amb ordinador.

No hay comentarios: