La madre de Jack

FITXA
=====
Títol: La madre de Jack
Autor: Daniel Nesquens
Il·lustrador: Edu Flores
Edició: Apila ediciones
Edat: de 7 en endavant
Temàtica: la mort


RESSENYA
=========
Aquesta és una nova versió d’un conte tradicional escocès que tracta el tema de la mort. Sota l’enfocament de com la vida i la mort són dues cares d’una mateixa moneda.

El text és de Daniel Nesquens (i es nota en la frescor dels diàlegs) i les il·lustracions són d’Edu Flores. Flores aconsegueix transmetre inquietud, angoixa i certa prevenció durant tot l’àlbum.

En Jack és un noi que té la mare a punt de morir. Està malalta, molt malalta i ja no es pot fer res per salvar-li la vida. Quan Jack surt de casa, desesperat per la imminència de la mort de la seva mare, es troba de cara amb la Mort que ve a buscar a la seva mare. Però en Jack no vol. No permetrà que la Mort s’endugui la seva mare. En Jack és un noi molt llest i aconsegueix entabanar la mort i tancar-la dins una ampolla.
A partir d’aquest moment la mare es recupera miraculosament però, paral·lelament, també passa una altra cosa miraculosa: el món sencer es capgira!
Res no mor a la terra des d’aquell dia. Ni porcs, ni pollastres... però no sol. La gent no pot arrencar ni una trista pastanaga per fer-se una sopeta, ni una poma vermella per entretenir la gana. Res no mor. Res no viu. Tot està en una mena de “stand by” insuportable.
La mare de seguida se n’adona de què allà en passa alguna, i quan pregunta a en Jack què va passar el dia que ella es va curar, ell li explica el seu encontre amb la mort i com la va empresonar perquè no se la pogués endur. Amb molta tristesa i resignació, en Jack entén la lliçó... que la vida i la mort estan molt més lligades del que ens agradaria acceptar.
Així les coses, en Jack allibera la mort del seu captiveri i aquesta, en agraïment per aquest fet, proporciona a la seva mare una mort dolça... se la endú amb un somriure als llavis.

No hay comentarios: