La tassa

FITXA
=====
Títol: La tassa
Autor: Rebecca Young
Il·lustrador: Matt Ottley
Edició: Símbol, 2015
Edat: a partir de 6 anys
Temàtica: refugiats, futur, superació


RESSENYA
=========
La tassa narra el viatge del Dídac cap a un lloc nou perquè ha hagut d’abandonar casa seva. Ell porta només un llibre, una ampolla, una manta i una tassa amb terra d’on solia jugar. Només amb això s’endinsa al mar amb la seva barca vers un futur pròsper i millor. El que hi troba ho haureu de descobrir vosaltres mateixos.

Aquesta és una bonica història sobre els refugiats. Explica amb una sensibilitat enorme la pèrdua d’aquest nen, el valor enfront les adversitats naturals i la seva esperança per trobar un futur millor.

Rebecca Young és una jove escriptora australiana. Quan parla d’ella mateixa a l’hora d’escriure ens diu: “Els objectes quotidians i moments m'inspiren per escriure. Quan no estic llegint, escrivint o editant llibres per a nens, em poden trobar veient pel·lícules, fent llistes, devorant empanades, arreglant el jardí o reordenant els mobles”. La seva prosa a La tassa té una sensibilitat especial.

Les pintures a l’oli de Matt Ottley encaixen perfectament amb aquesta sensibilitat. Aquests colors apagats a estones però forts en quant a combinació ens fa entrar de ple en el món imaginari del protagonista.

Us deixo un enllaç en què podreu apreciar l’obra de l’il·lustrador.

Una companya de tertúlia em va comentar el detall de la traductora, la Núria Sales i Rovira, de posar uns noms molt especials als dos personatges d’aquest conte. Ha fet un bonic homenatge al Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo. A la versió original en anglès, els personatges no tenen nom. A la versió en català el nen i la nena es diuen Dídac i Alba, com els del Mecanoscrit. Podeu imaginar per què? Llegiu aquesta meravella d’història i ho entendreu perfectament.

No hay comentarios: