L'odissea de l'Ollie

FITXA
=====
Títol: L'odissea de l'Ollie
Autor: William Joyce
Il·lustrador: William Joyce
Traducció: Aurora Ballester
Edició: Bambú, 2017
Edat: a partir de 9 anys
Temàtica: fantasia, aventures, joguines, amistat, creixement.


RESSENYA
=========
L’autor de Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore i de la saga Els guardians ens torna a sorprendre amb un relat dedicat al món secret de les joguines.

La història s’inicia amb el naixement dels dos protagonistes de l’aventura, l’Ollie un peluix i en Billy un nen que el prendrà com a la seva joguina inseparable. Creixen i juguen feliços fins que arriba un dia en que el Rei Zozo i els seus esbirros de ferralla segresten l’Ollie i ambdós hauran d’enfrontar-se a perills i escenaris que mai haurien imaginat que existissin.

William Joyce és un gran creador de personatges. Més enllà de l’amistat de l’Ollie i el Billy, i del segrest i del rescat d’ambdós, destaca la història del rei pallasso Zozo, una joguina caiguda en desgràcia, de llarg el personatge més interessant i profund del llibre, que viu immers en una forta lluita interna. En Zozo, ni és joguina, ni és humà, però la confiança que totes les joguines van dipositar en ell perquè assegurés la seva supervivència va provocar que li naixés un cor, un cor que li duria alegries i dolor. Al llarg de la història veurem com avança la seva transfiguració tant física, la pintura del rostre se li esquerda, l’esquena se li corba, els trets s’afuen, com emocional, passant d’un sentiment d’esperança i confiança, a sentir-se avergonyit, trist, frustrat, per acabar finalment encegat per la ràbia i l’odi. En el seu amor silenciós per la nina ballarina i en el fet de situar les joguines com a protagonistes de la història ens recorda el conte clàssic de Hans Christian Andersen El soldadet de plom.

Una llarga llista de personatges fantà
stics faran la seva aparició al llarg del relat, alguns d’ells sorgits de la ferralla de la deixalleria del barri i que formaran l’exèrcit de l’Ollie i combatran amb els “cagaferros” i els artefactes creats per el rei Zozo en una gran batalla final.

Les il·lustracions de l’autor són destacables. Ens transporten al passat i evoquen un sentiment de nostàlgia cap a una infància en que el temps transcorria a un ritme més lent.

Els capítols del llibre són curts i les veus canvien, fet que ens facilita conèixer la història completa i veure els aconteixements des de diferents punts de vista. El text ve presentat amb una tipografia clara, uns marges amples i un interlineat separat que faciliten la lectura.

Aquest nou llibre de William Joyce navega entre dos móns, un d’innocent, tendre, protegit, un espai conegut com són la casa, el jardí i el parc, i una altra de pertorbador i cruel. Perquè tot el que envolta el personatge del Rei Zoco té un aire macabre, les barraques de la fira abandonada, la sala on es tortura els peluixos, el taller on Zoco crea les seves màquines, tots aquests escenaris ajuden a crear una atmosfera en constant contraposició amb allò de naïf que envolta el Billy.

Un cop arribats al final del llibre queden a l’aire preguntes per respondre i alguna expectativa per complir però el trajecte ha estat satisfactori.

No hay comentarios: