Tar Tar Blau

FITXA
=====
Títol: Tar Tar Blau
Autor: Pinin Carpi
Il·lustrador: Iris de Paoli
Traducció: Anna Casassas
Edició: Bambú, 2017
Edat: per a totes les edats
Temàtica: humor, acció, fantasia, aventures


RESSENYA
=========
Ens arriba un clàssic de la literatura italiana amb tots els ingredients per ser una d’aquelles històries immortals que perduren al llarg del temps tot i que els temps canviïn.

Tar Tar Blau viu una vida plàcida. Per casa té un para-sol i com a companys un gat blau, un gos taronja i un peixet. S’ocupa del seu tros de terra i és feliç. Un dia, un aconteixement extraordinari (i heu de saber, que tots i cadascun dels elements que van apareixent a la història tenen una raó de ser que serà explicada al llarg del relat) inicia una roda d’esdeveniments, a quin més sorprenent, en el que es veuran immersos una corrua de personatges dignes de la més hilarant de les faules.

Així doncs, un pagès, l’emperador dels mandarins en persona, un parell de bruixes, la noia més bonica del regne i un grapat de malfactors enredaran ben enredada la troca regalant-nos un temps meravellós.

La cuina, sempre present quan parlem de la bota d’Europa, també té el seu protagonisme en la història. És un gelat de taronja el que farà d’engranatge perquè arrenqui la història i és una sopa de taronja la que farà de clau de volta per desenredar el nus del relat.

Res és superflu, fins i tot el títol ha estat traduït per transmetre aquest joc de paraules, sons i imatginaris del que està farcit el llibre. L’autor, Joseph Carpi, va néixer a Milà el 1920 Cion Cion Blu és el seu primer llibre per infants escrit el 1968. També va escriure poesia i llibres d’art per nens.

El format és possible que no atregui els nens i sorprèn que les il·lustracions, les originals d’Iris de Paoli, no s’intercalin amb el text i que es presentin recollides al final amb un peu d’imatge per situar l’escena. El blau i el taronja dominen l’espai en aquestes imatges d’Iris de Paoli, coneguda pels seus dibuixos a la revista Gaceta Junior.

Un llibre fantàstic per ser llegit i narrat en veu alta, per escoltar en rotllana, per ser adaptat al teatre. Una faula que convida a l’oralitat.

Vet aquí una vegada a la Xina hi havia un xinès que anava vestit de blau i taronja i es deia Tar Tar Blau...

Fantasia absoluta al més pur estil Gianni Rodari.

No hay comentarios: