Els calçotets del llop

FITXA
=====
Títol: Els calçotets del llop
Autor: Wilfried Lupano,
Il·lustrador: Mayanna Itoïz i Paul Cauuet
Edició: Barcelona. Editorial Astronave, 2018
Edat: A partir de 3 anys


RESSENYA
=========
La por és un tema que ens acompanya al llarg de tota la nostra vida. “El llop vindrà i et menjarà” era una fórmula tradicional per fer que els nens marxessin a dormir i encara avui els contes i les històries estan esquitxats de personatges que en fan, de por. La por ens genera rebuig i alhora atracció. D’on surt sinó la fascinació pre i adolescent per les històries de terror? O el fet que tants i tants contes infantils, antics i moderns, continuïn donant-li voltes i més voltes a la figura del llop.

Els calçotets del llop és un àlbum sobre la por. Hi ha una història: la història, per suposat, d’un llop, el rei dels dolents. El llop és, en aquest bosc, un personatge gairebé mític: ningú no l’ha vist però sap que és dolent i que es menja els altres animals. I si algun animal desapareix, com de fet ha passat amb els tres porquets, és evident que ha estat el llop qui se’ls ha cruspit. Així, tota la vida al bosc s’ha configurat al voltant del llop o, més aviat, al voltant de la por al llop. El negoci de la por (us sona?) ha fet florejar pròsperes activitats comercials: tanques antillop, alarmes antillop, trampes per a llops, karate antillop, novel·les sobre els crims del llop... Però un bon dia el llop apareix i resulta que no en fa de por! El llop, ridiculitzat amb uns divertits calçotets de ratlles, explica que el que el feia tenir tant de mal humor era que tenia fred al culet. Així que aquells calçotets li han canviat la vida: l’han convertit en un animal tranquil i amable que no té cap intenció de fer mal a ningú. Però, ara, què? Tot i que els animals vivien atemorits la seva vida tenia un sentit molt clar. Ara n’hauran de cercar un altre.

Publicat per Astronave, el segell infantil creat per l’editorial de còmic Norma Editorial, és l’aventura infantil de Wilfried Lupano (guionista) i Paul Cauuet (il·lustrador). Autors de la sèrie Los viejos hornos, que els ha valgut diversos premis a França i a Bèlgica [premi dels llibreters francesos de còmic (2014), premi de la crítica (2014) i premi del festival d’Angoulême (2015)], Lupano i Cauuet, amb Mayanna Itoïz, es llancen a crear una sèrie infantil que porta ja quatre volums al mercat de llengua francesa. Els calçotets del llop n’és el primer.

La trama és una trama senzilla i divertida. Tot i que els autors hi posen al servei les tècniques del còmic que tan bé coneixen, ens trobem davant d’un àlbum. En aquest sentit cal destacar que Lupano ha entès molt bé les característiques d’aquest gènere infantil. Així l’estructura narrativa parteix de la doble pàgina i és només en alguns moments en que s’empra la vinyeta, generalment per fer avançar l’acció. Les dobles pàgines combinen algunes sense text, centrades en un moment dramàtic per la història, per exemple, amb d’altres plenes de personatges on les diferents subtrames tenen joc en paral·lel.

La il·lustració és amable però divertida, buscant l’humor també en la part gràfica. El text, presentat amb una tipografia de pal clàssica del còmic però a una mida generosa, deixa el protagonisme als personatges. Els diàlegs són preponderants i, de fet, el narrador únicament apareix en dos moments. El primer és al començament, amb una obertura clàssica que per un instant ens fa pensar en un conte tradicional: “A dalt del bosc viu el llop que fa més por, un crit que glaça, un esguard esfereïdor”. L’altre moment és al final, per donar la nota gamberra del llibre que és, d’altra banda, el subtema que s’amaga darrera del tema genèric de la por: què és el que ens fa por i què és el que ens hauria de fer por.

Tot i que l’editorial el recomana a partir de tres anys, i he mantingut el seu criteri a la fitxa, penso que lectors a partir de 5 i 6 anys en gaudiran molt més. A més a més, la seva proximitat al còmic i la lletra de pal facilitaran la lectura per part dels que estan començant a llegir de manera autònoma. Podran fer-ho a mode de joc, saltant d’un comentari a un altre, amb el suport proper de la imatge i de l’estructura narrativa. De la mateixa manera, el joc metaliterari (amb referències a contes clàssics com Els tres porquets), el puntet gamberro i les moltes preguntes que suscita el tema de la por tal i com està tractat, el fa també idoni per a edats més avançades. Finalment, lluny de ser un llibre moralitzador o educatiu, pot ser un àlbum interessant per a mestres, escoles, clubs de lectura... que hi trobaran el punt de partida per a reflexionar al voltant del tema de la por més enllà de la primera lectura.

Un àlbum, doncs, amb moltes vides i lectures per endavant.

No hay comentarios: