En los pliegues del aire

FITXA
=====
Títol: En los pliegues del aire
Autor: Daniel Hernández Chambers
Edició: València: Algar, 2019
Edat: a partir de 13 anys
Temàtica: realisme, immigració


RESSENYA
=========
Novel·la per a nois i noies joves, escrita per un autor de les illes Canarias amb un ampli i premiat currículum narratiu rere seu.

En aquesta acara, amb el seu bon ofici habitual, el tema de la immigració subsahariana, sense desentendre’s ni eludir la complexitat de les reaccions que aquest fet desvetlla dins la nostra societat, i que poden ser moltes i de diferent signe o resultat.

Prenent la part per al tot, és a dir, singularitzant un protagonista imaginari, el lector o lectora va seguint el fil de un reportatge també fictici, fins que pot, per si sol o sola, fer-se una idea prou aproximada de quina és la realitat actual sobre aquest fet i de quins són els atzarosos camins que podrien aconduir a una opció satisfactòria o absolutament dramàtica.

Escrit amb fluïdesa, amb bon ritme i una bona estructuració dels capítols, aquesta és una d’aquelles novel·les per a joves adolescents que es poden llegir d’una tirada, perquè no hi manquen ni la intriga, ni personatges secundaris amb qui simpatitzar, ni misteris per resoldre ni finals inesperats. I obre la porta a una possible recerca, per par d’aquest jove lector, vers la recerca d’autèntica documentació sobre el fenomen migratori, tant d’avui com de sempre.

Ara bé, hi ha dues postures possibles per part dels possibles prescriptors no adolescents d’aquesta novel·la: o s’accepta d’entrada que es tracta d’una novel·la juvenil que té un rerefons real, però que no és un llibre documental...o si el que es pretén és “un llibre per treballar el tema dels immigrants” més valdrà que aquest prescriptor “treballés” abans ell mateix tot fent una acurada selecció de llibres, reportatges i articles periodístics de bo de bo, extrets de la realitat verídica més crua.

No hay comentarios: