Emigrantes

FITXA
=====
Títol: Emigrantes
Autor: Shaun Tan
Il·lustrador: Shaun Tan
Edició: Barbara Fiore, 2007
Edat: 10-11 anys
Temàtica: Immigració
Puntuació: 4 de 4

RESSENYA
=========
Diu el tòpic que una imatge val més que mil paraules i aquest llibre és un clar exemple de com sense utilitzar ni un sol mot es pot arribar expressar igual o millor les emocions que a través de la paraula escrita.

En aquesta novel•la gràfica se’ns mostra una realitat, un fet habitual, quotidià, que sentim, que coneixem, que veiem, que inunda els telenotícies i els diaris, la immigració. És la història d’una persona que va en busca d’una vida millor. Un viatge que molta gent emprèn en busca de la prosperitat, d’una oportunitat que obri les portes al benestar, a la felicitat i que és llarg, dur i ple de dificultats.

La trama es divideix en les principals etapes d’aquest viatge (la separació de la família, el comiat, el viatge, l’arribada al nous país, els problemes, el retrobament) i ens endinsen en un món d’imatges en blancs i negres, sèpies, grisos que li donen el toc de realisme a la història. Ara bé, aquest realisme es trenca en determinats moments per un conjunt d’elements fantàstics, més propis de la ciència ficció, que intervenen en la història i que la descol•loquen temporalment però sense trencar en cap moment l’harmonia de la història.

Destaquen les poderoses imatges carregades d’un realisme que emociona. Les mirades, les converses que s’ intueixen, l’expressivitat dels personatges, els retrats intensos, les situacions i reaccions de les persones que transmeten els seus sentiments de manera clara i directa, els petits elements que ens ajuden a la interpretació, les grans làmines que dibuixen fotografies que recorden altres temps, un conjunt de grans il•lustracions que conformen un llibre únic.

El reconeixement aquest llibre ja li ha arribat en forma de premi amb la Fauve d’or del Festival d’Angouleme al millor àlbum en l’edició de 2008.

No hay comentarios: