La veritat segons Ninon

FITXA
=====

Títol: La veritat segons Ninon
Autor: Oscar Brenifier
Il•lustrador: Iris de Moüy
Edició: Cànoves: editorial Proteus, 2008
Edat: de 8 a 10 anys
Temàtica: filosofia – la veritat i la mentida
Puntuació: 4 de 4

RESSENYA
========
Transmetre reflexions filosòfiques als infants no sempre és fàcil, però darrera de conceptes com veritat i mentida s’amaguen tot un seguit de preguntes que de ben segur també els petits s’han plantejat en un moment o altre. Són iguals totes les mentides? És la intenció darrera la mentida el que conta? S’ha de mentir per complaure, o és preferible dir sempre la veritat? Com podem saber que estem davant d’una veritat? I què passa amb les paradoxes, afirmacions que poden ser alhora veritat i mentida?
Totes aquestes preguntes hi són presents a “La veritat segons Ninon”, un llibre que barreja les il•lustracions en format àlbum i l’estil del còmic (amb vinyetes i bafarades, encara que no estiguin gairebé delimitades), on la protagonista, una nena anomenada Ninon, es veurà forçada a pensar i reflexionar sobre la mentida i la veritat després d’haver trencat el gerro preferit dels seus pares. Als diàlegs de la Ninon amb els seus pares, germà, veí, mestra i fins i tot gos, s’hi intercalen també altres històries (la faula d’Isop sobre el nen que cridava el llop, o el mite de la caverna de Plató) que serveixen per exemplificar les diferents reflexions que el llibre proposa.
Personalment, m’ha semblat un llibre excel•lent: la manera d’introduir els temes resulta propera als infants, que de ben segur llegiran el llibre interessats (a més d’atrets per l’estètica clara i moderna de les il•lustracions) i els ajudarà a reflexionar, sols o acompanyats, sobre com ens relacionem amb qui ens envolta. Esperem que hi hagi més entregues de la Ninon!

Nota: Oscar Brenifier és també l’autor d’una altra molt recomanable col•lecció de llibres filosòfics: “Les Super Preguntes” (editorial Edebé), amb títols com:
- Què és el bé i el mal?
- Què són els sentiments?
- Què és la vida?

1 comentario:

Anónimo dijo...

Han aparegut dos títols més de Superpreguntes!!!Són tots meravellosos, fantàstics!