El llibre dels grans contraris filosòfics

FITXA
=====
Títol: El llibre dels grans contraris filosòfics
Autor: Óscar Brenifier
Il·lustrador: Jacques Després
Edició: Barcelona: Cruïlla, 2008
Edat: 11-12 anys
Temàtica: filosofia
Puntuació: 3 de 4

RESSENYA
=========
La filosofia és un tema poc comú entre els llibres de LIJ, és un tema difícil, complicat d’explicar i entendre. Tot i que hi ha hagut propostes de molt èxit com El món de Sofia no han estat gaires les apostes per aquest tema en altres formats i adreçats a altres públics. En aquesta arriscada aposta s’intenta introduir als joves en aquest apassionant món a través del concepte dels contraris.

Moltes de les coses que ens envolten tenen un sentit perquè existeix un contrari i moltes vegades fem servir el contrari d’un concepte per poder explicar-lo. L’obra s’endinsa en conceptes com el jo i els altres, el temps i l’eternitat, la causa i l’efecte i ho explica aconseguint una perfecta simbiosi entre text imatge, prenent el mateix protagonisme i convertint-los en complementaris. No obstant, la manera en que s’exposen els continguts i els llenguatge emprat fan que l’obra sigui més pensada per ser explicada que no pas per la lectura individual ja que la complexitat dels conceptes i el text fa que el nivell de comprensió i maduresa demanat als lectors per fer una lectura enriquidora hagi de ser força elevat.

Hem de fer especial èmfasi a les excel•lents il•lustracions de Jacques Després que destaquen per la seva lluminositat, el seu detallisme i la seva idoneïtat al text i al tipus d’obra. Unes il•lustracions que, únicament amb la lectura de cadascun dels epígrafs, expliquen per si mateixes cadascun dels temes. El fet de que sigui el mateix personatge el que representa el concepte tractat fa que les diferències entre conceptes siguin molt més apreciables.

Una obra completa i una primera passa en la introducció al món de la filosofia.

No hay comentarios: