El combat d'hivern

FITXA
=====
Títol: El combat d'hivern
Autor: Jean-Claude Mourlevat
Il·lustrador:-
Edició: Barcelona: Cruïlla, 2008
Edat: A partir de 15 anys
Temàtica:
Puntuació: 3 de 4
Premi France Télévision i Saint Exupéry.

RESSENYA
=========
Aquesta és una novel•la difícil de definir perquè en alguns moments sembla estar feta de trossos de la història d’Europa i alhora de fragments cinematogràfics. De fet apareixen conceptes com una dictadura, una revolta, la resistència, combats de lluita entre homes com a espectacle per divertir al poble, etc. però sense concretar en cap època ni escenari.
Té un principi força dur i potent, on se’ns presenten una adolescents que viuen en un orfanant molt estricte. Per sort, de seguida els joves agafen les regnes de la història i a partir d’aleshores, malgrat les dificultats i la intriga del text, ja veus a venir que tot els hi anirà de cara.
El llibre comença quan quatre joves fugen d’un orfenat, i descobreixen què ha passat amb els seus pares, perquè ells estaven tancats i en quina mena de país viuen. El país pateix una dictadura, tot i que en diferents punts sembla que la resistència s’està organitzant i espera el moment clau, alguna cosa que desperti la multitud i faci possible la revolta.
Al llarg del llibre apareixen alguns personatges que tot i que en principi són reals, donen un toc poètic o un pèl fantàstic: com ara els homes cavall (una mena de missatgers molt fidels) i les consoladores (una mena de mares de lloguer).
La peça clau que farà possible l’aixecament és justament la música, que arriba a través de la veu d’una de les joves que escapa de l’orfenat. Aquesta noia resulta ser la filla d’una dissident que ja va ser la veu de la resistència abans d’establir-se la dictadura.
Es tracta doncs d’una obra poètica, que a partir d’una aventura, convida als joves a parlar del concepte de llibertat i de revolta.

No hay comentarios: