250 quilòmetres

FITXA
=====
Títol: 250 quilòmetres
Autor: Víctor Panicello i els membres del Consell de Joves de l'Hospital de Sant Joan de Déu
Edició: Barcelona: Estrella Polar, 2012
Edat: a partir de 14 anys
Temàtica: Malalties cròniques, Malatia de Crohn.


RESSENYA
=========
250 quilòmetres és una novel·la fruit d’una experiència de creació col·lectiva entre Víctor Panicello i el Consell de Joves de l’Hospital de Sant Joan de Déu que ens dóna una lliçó de vida. Aquest consell està format per un grup de nois i noies que per diferents malalties han hagut de passar llargues estades a l’hospital.

250 quilòmetres són els que recorre en Quim, l’heroi (de ficció) d’aquesta història, per saber quin futur li espera. Durant el viatge ens va explicant com n’és de dura la vida quan has de conviure amb una malaltia crònica, en el seu cas la malaltia de Crohn: les anades i vingudes a l'hospital, la por d'encarar el futur, la incomprensió d'alguns companys de classe, petons que no van arribar mai, preguntes sense resposta, etc... Malgrat tot, el missatge que llença és esperançador i convida a no deixar mai de lluitar pels nostres somnis.

Els pensaments d'en Quim, però, són en realitat els dels 12 coautors del llibre, uns veritables herois quotidians, que malgrat la seva joventut reflecteixen una maduresa que molts adults ja voldrien.

Està carregat d’anècdotes, de vivències personals i emocions que us arrencaran, de vegades un somriure i, d’altres, més d’una llàgrima. És un llibre, doncs, d’aquests que no s’obliden, que et fan pensar en allò que realment és important i que massa sovint no li donem importància o, simplement, passa desapercebut.

També ens parla de l'amistat i ens ensenya com la vida ens pot arribar a portar per camins que es creuen amb vides d'altres persones que van donant sentit a la pròpia existència.

La novel·la està plena de referències musicals i just al final, quan ja s'ha acabat, i t'has quedat amb aquell gust que deixen les bones lectures i aquella estranya sensació de voler-ne més, els coautors ens parlen d'altres llibres, pel·lícules i cançons que han tingut uns significat especial a les seves vides.

Està prologat per Eric Abidal, i ha rebut el premi Columna Jove 2012. D'aquesta novel·la també se n'ha fet un curtmetratge dirigit per Maria de Castro.

Des d’aquí felicitem als seus coautors, i especialment a l’autor que ha tingut la iniciativa, el Victor Panicello, a tota la resta... us convidem a llegir-lo.

Bona lectura!

No hay comentarios: